13 JUN. 2012

Zorgwekkend nieuws uit de Verenigde Staten: er zijn steeds meer tieners met diabetes. Daarbij gaat het zowel om diabetes type 1 als type 2. Dit werd verteld tijdens een groot internationaal congres van de American Diabetes Association.

Steeds meer jongere mensen kampen met overgewicht. Het is dan ook niet vreemd dat jongeren vaker diabetes type 2 hebben. Maar ook steeds meer jongeren krijgen diabetes type 1, dat niets te maken heeft met overgewicht. Die toename is verontrustend. Want hoe jonger diabetes begint, hoe meer kans op schadelijke gevolgen op latere leeftijd.

Amerikaanse onderzoekers bestudeerden de gezondheid van duizenden jongeren tussen 2001 en 2009. Ze zagen dat aan het eind van de studie het aantal jongeren met diabetes type 1 én type 2 met ruim 20% was toegenomen. Jongeren met diabetes die veel bewegen, bleken het wel beter te doen dan degenen die veel stil zitten. Dat geldt alleen voor diabetes type 2. Overigens zien we die toename van diabetes type 1 ook in Nederland.

De onderzoekers melden ook dat de jongeren al voortekenen lieten zien van de gevolgen van diabetes. Veel kinderen hadden bijvoorbeeld beginnende neuropathie, een probleem met de zenuwen. Door deze neuropathie is de kans op amputaties op latere leeftijd groter. Daarnaast kan vroege diabetes leiden tot andere schadelijke gevolgen, zoals zieke nieren en hart- en vaataandoeningen.

De toename in diabetes onder jongeren is zorgwekkend, benadrukt Dana Dabalea, de arts-onderzoeker van dit Amerikaanse project. Diabetes bij jongeren is ernstig; deze tieners hebben al  jong grote schade aan hun gezondheid. De kans is groot dat die schade op latere leeftijd zal toenemen. Het is heel belangrijk om uit te zoeken hoe we diabetes bij jongeren kunnen voorkomen.

> Meer over het ontstaan van diabetes type 1
> Meer over het ontstaan van diabetes type 2

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.