30 JUN. 2015

Suiker is niet lichamelijk verslavend omdat het de hersenen niet blijvend verandert. Dit zegt Han de Jong van de Universiteit Utrecht. Hij promoveert vandaag op een onderzoek over eetverslaving.

Uit een Europees onderzoek met 11 universiteiten blijkt dat suiker niet verslavend is op dezelfde manier als verslavende drugs dat zijn. Onderzoeker Han de Jong noemt suiker dan ook geen drugs,  omdat suiker het beloningssysteem in de hersenen niet verandert. Drugs doen dat wel, waardoor je de controle kwijt raakt. 

Hersenen

Suiker doet echter wel iets met onze hersenen waardoor we er steeds meer van willen: het zorgt ervoor dat de hersenen dopamine afgeven. Deze stof stimuleert ons om te eten. De geur of het zien van lekker eten, bijvoorbeeld in reclames, maakt al dat we er zin in hebben.

Zoete dranken

Het drinken van zoete dranken als frisdrank, vruchtensap en gezoete melkdrankjes vergroot de kans op het krijgen van diabetes type 2. Dit  blijkt uit ander onderzoek, in Engeland, onder meer dan 25.000 volwassenen gedurende 11 jaar. Hoe meer zoete dranken mensen dagelijks dronken, hoe groter hun risico, ongeacht of ze overgewicht hadden of niet.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!