28 JUL. 2014

Mensen met diabetes type 2 die veel zout eten, hebben een twee keer zo hoog risico op hart- en vaatziekten dan mensen die minder zout eten. Dat blijkt uit Japans onderzoek.

Het was al bekend dat minder zout eten voor mensen met diabetes belangrijk is, om complicaties te voorkomen. Nu is dit voor het eerst in een langdurig onderzoek bewezen. 

Zoutinname 

Bij 1.588 mensen met diabetes, in de leeftijd van 40 tot 70 jaar, werd gedurende 8 jaar onderzocht wat het effect was van de zoutinname op hart- en vaatziekten. De patiënten werden in vier groepen verdeeld. Uit de studie bleek dat mensen met een zoutinname van 5,9 gram per dag een twee keer zo hoog risico op hart- en vaatziekten hadden, dan mensen die 2,8 gram zout per dag eten.

Bloedsuikercontrole

Elke gram zout die je per dag extra eet bij een HbA1c van meer dan 6,5%, zorgt voor 20% meer risico op hart- en vaatziekten. Het effect van teveel zout was nog erger bij mensen die ook een slechte bloedsuikercontrole hadden (HbA1c hoger dan 9%).

Om het risico op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk te houden, moeten de mensen met diabetes volgens de onderzoekers op hun dieet letten en hun bloedsuikerspiegel goed in de gaten houden.

Te veel zout

Volgens het Voedingscentrum is 6 gram de maximale hoeveelheid zout per dag voor gezonde volwassenen. Maar meer dan 85% van de Nederlandse bevolking krijgt dagelijks veel meer zout binnen. Zo eten volwassenen mannen gemiddeld 9,9 zout per dag en vrouwen 7,5 gram.Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.