12 MEI 2021
Foto Zwangere vrouw bij dokter met vragenlijst en echo op bureau

Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes is tussen 2015 en 2019 met 30 procent gestegen. Bovendien hebben vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden, meer kans op zwangerschaps­diabetes. Dit blijkt uit onderzoek van Nivel in opdracht van het Diabetes Fonds.

Stijging zwanger­schaps­diabetes

Tussen 2015 en 2019 steeg het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes met 3.600 naar ruim 12.000 vrouwen. Dat betekent dat 1 op de 14 zwangere vrouwen in 2019 diabetes had. Een mogelijke verklaring voor de toename is dat er vaker wordt gecontroleerd op zwangerschapsdiabetes waardoor diabetes vaker wordt ontdekt. De stijging van het aantal zwangerschappen bij oudere vrouwen speelt volgens de onderzoekers ook een rol. 'De groei vertelt ons dat er werk aan de winkel is om onze missie 'iedereen vrij van diabetes' te halen', zegt algemeen directeur Etelka Ubbens van het Diabetes Fonds.

Meer kans op diabetes

Uit het onderzoek blijkt ook dat zwangerschapsdiabetes fors toeneemt naarmate vrouwen op oudere leeftijd zwanger worden. In de leeftijdscategorie 40 tot 44 jaar had bijna 20 procent van de vrouwen zwangerschapsdiabetes, dat ligt ruim 13 procent hoger dan bij de leeftijdsgroep 30 tot 34 jaar. 'De helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgen binnen vijf tot tien jaar diabetes type 2 en hun kinderen hebben in de toekomst een grotere kans op het krijgen van diabetes type 2', vertelt Ubbens.

Minder insuline

Minder zwangere vrouwen hebben insuline nodig om de bloedsuikerwaarden op peil te houden. In 2019 werd insuline 11 procent minder voorgeschreven dan in 2015. De daling in insulinegebruik komt waarschijnlijk doordat er vaker op zwangerschapsdiabetes wordt gecontroleerd. Hierdoor komen ook vrouwen met een mildere vorm van zwangerschapsdiabetes in beeld. Deze lichtere vorm is meestal goed te behandelen door het volgen van een dieet en meer lichaamsbeweging.

Eerder bleek al uit onderzoek van Dr. Romy Gaillard dat vrouwen met zwangerschapsdiabetes of met overgewicht bij aanvang van de zwangerschap, een verhoogde kans hebben op zwangerschapscomplicaties en een groter risico op diabetes type 2 bij hun kind. In dit onderzoek was de conclusie: een gezondere leefstijl voor en tijdens de zwangerschap verbetert de uitkomst van de zwangerschap en de gezondheid van het kind op lange termijn.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Foto: Blue Planet Studio / shutterstock.com