27 JAN 2014

Soms hebben mensen met diabetes type 1 ook coeliakie, oftewel overgevoeligheid voor gluten. Onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft nu verklaard waarom dat zo is.

Vijf van de honderd mensen met diabetes type 1 hebben ook coeliakie: ze verdragen geen gluten uit graanproducten. Dat is niet verwonderlijk, aangezien beide aandoeningen te maken hebben met je afweersysteem. Er is overigens geen volgorde: vaak heeft iemand eerst diabetes en dan pas coeliakie, of omgekeerd.

Gezamenlijke boosdoener

Onderzoekers Lummel en Roep van het LUMC hebben nu vastgesteld dat een bepaald enzym in ons lichaam betrokken is bij zowel de afweerreactie tegen gluten, als tegen de eilandjes van Langerhans die insuline maken. Dit gebeurt vooral als de eilandjes al geprikkeld zijn, bijvoorbeeld door een virusinfectie of ontsteking.

Dit onderzoek was mede mogelijk door een Expertisecentrum dat gefinancierd is door het Diabetes Fonds.