24 DEC. 2014

Misschien heb je het al gemerkt: zorgverzekeraars gaan in 2015 de keuze beperken van bloedglucosemeters die je vergoed krijgt. Ook beperken verschillende zorgverzekeraars het aantal leveranciers waar je jouw testmateriaal kunt bestellen. Diabetesvereniging Nederland heeft de regels op een rijtje gezet die de 4 grote zorgverzekeraars hanteren.

Als gevolg van deze nieuwe regels kan het zijn dat je moet overstappen naar een nieuwe bloedglucosemeter of een nieuwe leverancier om voor vergoeding in aanmerking te komen. Wij vinden het heel belangrijk dat de keuze voor een bloedglucosemeter bepaald wordt door jezelf en jouw zorgverlener (internist, huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige). Dat is niet het terrein van de zorgverzekeraar, de apotheek of de leverancier! Laat je dus geen meter opdringen. Kijk in het overzicht in welke categorie je valt en welke regels daarbij horen.

Diabetesvereniging Nederland vindt dat de kwaliteit van bloedglucosemeters leidend moet zijn. Daarom vinden we dat meters niet alleen een certificaat van de nieuwe richtlijn ISO 15197: 2013 moeten hebben, maar ook een TÜV Rheinland-certificaat of een aantoonbaar gelijkwaardig certificaat (of dat ze dat aangevraagd hebben). Dat betekent dat meters getest zijn in een gespecialiseerd, onafhankelijk laboratorium en beoordeeld worden op onder andere Meetnauwkeurigheid, Betrouwbaarheid, Robuustheid en Ergonomie en dat jaarlijks een herkeuring wordt gedaan met teststrips uit de markt. Dit standpunt dragen we uit bij zorgverzekeraars, apothekers en hulpmiddelenleveranciers.

Bloedglucosemeter

Wordt jouw huidige meter straks niet meer vergoed, dan zijn er een aantal opties.

  • Kijk of er bij jouw leverancier of apotheek een andere meter in het assortiment zit die voldoet. Overleg dit met jouw zorgverlener.
  • Kijk of jouw meter bij een andere leverancier in het assortiment zit (sommige zorgverzekeraars hebben een contract met diverse leveranciers, die een verschillend assortiment hebben).
  • Bent je gehecht aan jouw huidige meter, dan kunt je nog kijken of een andere zorgverzekering deze wel vergoedt.

Teststrips

Het aantal teststrips dat maximaal standaard vergoed wordt, is voor jouw misschien niet voldoende. Bespreek dat met je zorgverlener. Die kan bij de leverancier of apotheek aangeven dat je meer teststrips nodig hebt en waarom. Jouw zorgverzekeraar is verplicht je passende zorg te (laten) bieden.

Hulp nodig?

Neem contact op met jouw zorgverlener, als je er niet uit komt. Je kunt ook met Diabetesvereniging Nederland contact opnemen voor vragen of problemen rondom het afsluiten van een zorgverzekering.

 Bron: DVN