24 DEC 2014

Misschien hebt u het al gemerkt: zorgverzekeraars gaan in 2015 de keuze beperken van bloedglucosemeters die u vergoed krijgt. Ook beperken verschillende zorgverzekeraars het aantal leveranciers waar u uw testmateriaal kunt bestellen. Diabetesvereniging Nederland zet voor u de regels op een rijtje die de 4 grote zorgverzekeraars hanteren.

Als gevolg van deze nieuwe regels kan het zijn dat u moet overstappen naar een nieuwe bloedglucosemeter of een nieuwe leverancier om voor vergoeding in aanmerking te komen. Wij vinden het heel belangrijk dat de keuze voor een bloedglucosemeter bepaald wordt door u en uw zorgverlener (internist, huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige). Dat is niet het terrein van de zorgverzekeraar, de apotheek of de leverancier! Laat u dus geen meter opdringen. Kijk in het overzicht in welke categorie u valt en welke regels daarbij horen.

Diabetesvereniging Nederland vindt dat de kwaliteit van bloedglucosemeters leidend moet zijn. Daarom vinden we dat meters niet alleen een certificaat van de nieuwe richtlijn ISO 15197: 2013 moeten hebben, maar ook een TÜV Rheinland-certificaat of een aantoonbaar gelijkwaardig certificaat (of dat ze dat aangevraagd hebben). Dat betekent dat meters getest zijn in een gespecialiseerd, onafhankelijk laboratorium en beoordeeld worden op onder andere Meetnauwkeurigheid, Betrouwbaarheid, Robuustheid en Ergonomie en dat jaarlijks een herkeuring wordt gedaan met teststrips uit de markt. Dit standpunt dragen we uit bij zorgverzekeraars, apothekers en hulpmiddelenleveranciers.

Bloedglucosemeter

Wordt uw huidige meter straks niet meer vergoed, dan zijn er een aantal opties.

  • Kijk of er bij uw leverancier of apotheek een andere meter in het assortiment zit die voor u voldoet. Overleg dit met uw zorgverlener.
  • Kijk of uw meter bij een andere leverancier in het assortiment zit (sommige zorgverzekeraars hebben een contract met diverse leveranciers, die een verschillend assortiment hebben).
  • Bent u gehecht aan uw huidige meter, dan kunt u nog kijken of een andere zorgverzekering deze wel vergoedt.

Teststrips

Het aantal teststrips dat maximaal standaard vergoed wordt, is voor u misschien niet voldoende. Bespreek dat met uw zorgverlener. Die kan bij de leverancier of apotheek aangeven dat u meer teststrips nodig hebt en waarom. Uw zorgverzekeraar is verplicht u passende zorg te (laten) bieden.

Download het schema met de regels van zorgverzekeraars voor de keuze in meters en leveranciers.

Hulp nodig?

Neem contact op met uw zorgverlener, als u er niet uit komt. Diabetesvereniging Nederland heeft verder een Meldpunt geopend voor uw vragen of problemen rondom het afsluiten van een zorgverzekering: www.dvn.nl/meldpunt.

 Bron: DVN