13 NOV. 2023
Erfelijke diabetes mody werd bij Stefanie eerst anders gediagnosticeerd

Diabetes type 1 en 2 kennen de meeste mensen wel. Maar er zijn ook andere vormen die minder bekend zijn en minder vaak voorkomen, zoals erfelijke diabetes: bijvoorbeeld MODY, MIDD en neonatale diabetes. Helaas krijgen mensen met erfelijke diabetes vaak eerst een andere diagnose en daardoor meestal niet de juiste behandeling. Daarom start het Diabetes Fonds een campagne om mensen bekender en bewuster te maken over erfelijke vormen van diabetes.

Erfelijke diabetes komt minder vaak voor dan diabetes type 1 en 2 en is daarom minder bekend. Het gevolg is dat 80 procent van de mensen met MODY eerst een andere diagnose krijgt. Net zoals artsen kennen mensen met diabetes deze erfelijke vormen ook lang niet altijd. Een andere diagnose kan grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld jarenlang een behandeling krijgen die niet past.

Vormen van erfelijke diabetes

Er zijn verschillende vormen van erfelijke diabetes. MODY, MIDD en neonatale diabetes komen het vaakst voor. Door een verandering in het DNA kan iemand erfelijke diabetes krijgen. Die persoon erft dat meestal van de vader of moeder. Bij erfelijke diabetes speelt erfelijkheid dus een heel belangrijke rol. Veel meer dan bij diabetes type 1 of 2.

Als je een erfelijke vorm van diabetes hebt, kunnen familieleden ook een erfelijke vorm hebben of krijgen. Het gaat om ouders, kinderen, broers en zussen. Zij kunnen zich vaak dan ook laten testen om te bepalen of ze een erfelijke vorm van diabetes hebben.