14 SEP. 2017

Mensen met type 2 diabetes en niet-alcoholische leververvetting hebben ruim de helft meer risico op een beroerte dan mensen met diabetes zonder leververvetting. Dat blijkt uit Schots onderzoek.

Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) is een aandoening waarbij vetten zich opstapelen in de lever. NAFLD komt voor bij ongeveer driekwart van de mensen met type 2 diabetes. Het gaat bovendien samen met problemen aan hart en bloedvaten, maar hoe dat zit met diabetes is niet duidelijk. Op het internationale EASD-congres in Lissabon zijn er meer gegevens over gepresenteerd.

Ongeveer helft meer risico

Schotse onderzoekers bekeken 133.300 volwassenen met diabetes type 2 die minstens een keer opgenomen waren in het ziekenhuis. Van deze groep hadden 1.998 mensen NAFLD. Deze mensen hadden ook 62 procent meer kans op een beroerte. Daarnaast hebben mensen met een vervette lever ook 40 procent meer risico op overlijden aan een hart- en vaataandoening.

Gezond leven helpt

Het is dus belangrijk om leververvetting zo snel mogelijk aan te pakken of te voorkomen. Dat kan door het aanpassen van levensstijl en voedingsgewoonten: gezond en gevarieerd eten, voldoende en regelmatig bewegen en afvallen.