12 JAN. 2015

Voor het eerst is in langdurig en groot onderzoek aangetoond dat het eten van volkoren graanproducten beschermt tegen sterfte en hart- en vaatziekten.

Het is al langer bekend dat volle granen gezond zijn, maar dit is de eerste studie die laat zien dat ze een gunstige impact kunnen hebben op de lange termijn.

Langdurig onderzoek

De onderzoekers volgden veertien jaar lang meer dan honderdduizend mensen. Ze hielden het eetpatroon en de gezondheidstoestand van de deelnemers bij. Bij aanvang van de studie was iedereen gezond, maar na afloop in 2010 waren inmiddels 26.000 mensen overleden.

Bescherming tegen hart- en vaatziekten

De deelnemers die de meeste volle granen aten, leken beter beschermd tegen veel ziektes en vooral tegen hart- en vaatziekten. Volgens de onderzoekers is het dagelijks eten van 28 gram volle graanproducten per dag voldoende om de kans op hartfalen met 9% te verkleinen. Daarnaast verlaagt het de sterftekans met 5%. Die 28 gram haal je bijvoorbeeld uit een portie havermout of een volkorenboterham.

Dit nieuws is belangrijk voor mensen met diabetes, want het toont weer aan dat het bijdraagt aan een gezond leven. Meer over volle graanproducten.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!