27 OKT. 2016

Gezond eten is extra belangrijk voor mensen met diabetes, om gezond te blijven en complicaties te voorkomen. De adviezen over hoe je gezond eet bij diabetes zijn gebaseerd op de Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 van de Nederlandse Diabetes Federatie, gefinancierd door het Diabetes Fonds. De NDF publiceert nu een annex (bijlage) die antwoord geeft op enkele veel gestelde vragen over de adviezen uit de voedingsrichtlijn.

Niet lang na het verschijnen van de nieuwe editie van de NDF Voedingsrichtlijn in februari 2015, kwamen ook enkele andere voedingsrichtlijnen met een nieuwe versie. Met name de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum trokken de aandacht. De aanbevelingen in de verschillende richtlijnen komen niet altijd met elkaar overeen. Dat roept vragen op bij diabeteszorgverleners en mensen met diabetes. Om duidelijkheid te scheppen heeft een NDF werkgroep de meest gestelde vragen  beantwoord in een bijlage bij de Voedingsrichtlijn Diabetes, een annex. Deze annex heeft de vorm van een FAQ voor professionals en een FAQ voor mensen met diabetes.

Diabetesspecifiek

Er zijn meerdere redenen die de verschillen tussen de richtlijnen verklaren. Een belangrijke reden is dat de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes anders dan de andere richtlijnen bedoeld is voor een specifieke doelgroep, namelijk mensen met (een hoog risico op) diabetes. In de annex worden de vragen beantwoord vanuit de huidige voedingsrichtlijn aangevuld met - indien beschikbaar- recent relevant onderzoek. Bij vier voedingsmiddelen leidt dat tot een nieuwe aanbeveling: koffie, thee, alcohol en vis.

Voedingspatronen 

Zowel de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes als de Richtlijnen Goede Voeding bevelen het mediterraan voedingspatroon en een vegetarisch voedingspatroon als gezonde voedingspatronen. Daarnaast adviseert de NDF Voedingsrichtlijn, anders dan de richtlijnen Goede Voeding 2015 en de nieuwe  Schijf van Vijf, ook een laagkoolhydraat tot een gematigd koolhydraatbeperkt en een laagglykemisch voedingspatroon aan bij diabetes. Hierbij is de kwaliteit van de koolhydraten en vetten belangrijker dan de hoeveelheid.

Mager, halfvol of vol?

Een vraag die vaak gesteld wordt is "welke zuivelproducten kan ik aan mensen met diabetes adviseren – mager, halfvol of vol?". Na een uitgebreide toelichting volgt de aanbeveling: Alle zuivelproducten zonder toegevoegde suiker kunnen worden aangeraden aan mensen met diabetes type 1 en 2, individueel afgestemd in samenspraak met de diëtist.In de FAQ komen ook enkele onderwerpen aan de orde die nog niet genoemd werden in de NDF Voedingsrichtlijn maar waarover wel veel vraag was, bijvoorbeeld roomboter en kokosvet. Beide komen in de FAQ aan de orde onder het kopje vetten en oliën. 

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!