21 SEP. 2017

Sommige mensen met diabetes type 2 komen met gezond leven van de medicijnen af. Dat wordt ook wel diabetes omkeren genoemd, of 'remissie'. Wanneer is diabetes type 2 echt in remissie? Britse artsen stellen een definitie voor.

Er is nogal wat verwarring rond het begrip 'omkeren' van diabetes type 2. Ja, door gezond leven kun je vaak je bloedsuiker weer naar beneden krijgen waardoor je geen medicijnen meer nodig hebt. En nee, diabetes is daarmee helaas niet genezen. Het is in een soort slaapstand gebracht, maar komt meteen terug als je het gezonde leven weer loslaat. Het medische woord voor die slaapstand is 'remissie'.

Maar het is natuurlijk fantastisch als het lukt om diabetes type 2 in remissie te brengen, dus om te keren. Hoe langer dat lukt, hoe beter. Want in die tijd werkt je lichaam weer op een gezonde manier.

Het punt van succes

Als je het roer omgooit, wil je natuurlijk weten op welk moment het punt is bereikt dat je kunt zeggen: YES, ik heb mijn diabetes omgekeerd! Artsen willen ook weten waar dat punt ligt. Daarom hebben artsen een voorstel gedaan voor een nieuwe definitie van remissie van diabetes type 2.

Nieuwe definitie

Britse artsen stellen in het vakblad British Medical Journal de volgende nieuwe criteria voor waaraan iemand moet voldoen om te spreken van remissie van diabetes type 2:

  • Er was ook echt eerst sprake van een diagnose diabetes type 2.
  • Er is 2 maanden geen diabetesmedicatie gebruikt.
  • Het HbA1c is minder dan 48 mmol/mol, of de nuchtere bloedsuiker is minder dan 7 mmol/l.
  • Een glucosetolerantietest (suikerwatertest) geeft een uitslag van minder dan 11 mmol/l.

Als iemand minimaal 2 maanden voldoet aan deze 4 criteria, kan worden gezegd dat de diabetes type 2 in remissie is.

Voeding en leefstijl

De Britse artsen hopen met deze definitie te bereiken dat artsen hun patiënten met diabetes type 2 gaan motiveren om gezond te gaan leven. De diagnose ‘diabetes in remissie’ zou hierbij kunnen helpen.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!