9 NOV 2015
Zelf eten klaarmaken verkleint risico op diabetes type 2

Vaker zelf boterhammen smeren en thuis koken kan je kans op diabetes type 2 verkleinen. Dat zeggen onderzoekers van Harvard.

Mensen die twee keer per dag een zelfgemaakte maaltijd eten, hebben 13 procent minder kans op diabetes type 2 dan mensen die maar één keer per dag zelf hun eten bereiden. Uit eerder onderzoek bleek al dat je van vaak buiten de deur eten meer aankomt.

Diabetes

"De afgelopen 50 jaar zijn mensen steeds vaker uit gaan eten en wordt er meer afhaaleten geconsumeerd," zegt onderzoeker Geng Zong van Harvard. "Tegelijkertijd hebben steeds meer mensen diabetes type 2." 

Hoe meer, hoe beter

De wetenschappers onderzochten de eetgewoonten van bijna 100.000 Amerikanen. Alleen de lunch en warme maaltijd werden meegeteld, ze hadden niet genoeg gegevens om ook naar het ontbijt te kijken. 

Geng Zong zegt dat niet bekend is hoeveel zelfgekookte maaltijden het gezondst is, maar waarschijnlijk "hoe meer, hoe beter".

Foto: Shutterstock