4 JUL. 2013

De zoetstof erythritol beschermt wellicht de bloedvaten tegen schade door hoge bloedsuikers. Dat toonden onderzoekers van de Universiteit Maastricht aan.
Erythritol zit onder andere in fruit, bier en wijn, in kleine hoeveelheden.

Mensen met diabetes hebben regelmatig hoge bloedsuikers. Na verloop van tijd lijden de bloedvaten daaronder: de binnenste ‘bekleding’ van de bloedvaten gaat kapot door de suikers. Nu blijkt de zoetstof erythritol de vaatwand te beschermen.

Bescherming

Onderzoekers in Maastricht hebben dit getest in het laboratorium. Ze stelden menselijke bloedvatcellen bloot aan flink wat suiker. De cellen raakten snel beschadigd. Vervolgens voegden ze erythritol toe. Dat is een stof die in kleine hoeveelheden voorkomt in sommige soorten fruit, zoals peren, en in bijvoorbeeld wijn en bier. Wat bleek? De endotheelcellen gingen niet meer kapot!

Eerst testen

De onderzoekers benadrukken dat mensen nu niet kilo’s erythritol moeten gaan inslaan. Eerst gaan er nu testen met proefpersonen van start, in Amerika. De Universiteit Maastricht is hier nauw bij betrokken. Uit dit onderzoek zal blijken of het ook echt werkt in het menselijk lichaam zelf.

Het onderzoek is gepubliceerd in PLOS One, juni 2013.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.