Foto: Iemand met MIDD met een gehoorapparaat

MIDD is erfelijk. Naast diabetes heb je ook gehoorverlies. MIDD lijkt soms op diabetes type 2, maar de behandeling is vaak anders. Daarom is een goede diagnose belangrijk.

MIDD is een erfelijke vorm van diabetes. MIDD staat voor het Engelse Maternally Inherited Diabetes and Deafness. Naast diabetes hoor je ook minder goed.

DNA-foutje in je mitochondriën

MIDD komt door een foutje in het DNA van je mitochondriën. Dit zijn de energiefabriekjes van de cel. Hierdoor heeft je alvleesklier te weinig energie en maakt hij steeds minder insuline aan. Daardoor blijft je bloedsuiker te hoog.

Erfelijkheid van MIDD

Je erft MIDD via je moeder. Want alleen je moeder kan het DNA-foutje in de mitochondriën doorgeven. Heb je MIDD? Dan hebben sommige familieleden ook kans op MIDD. Je familie kan onderzoek laten doen. Zo kunnen ze weten of ze MIDD hebben, of aanleg hebben om het te krijgen. Dat is ook belangrijk om te weten bij een zwangerschap. Daarom is het belangrijk om familieleden te informeren over MIDD. Maar hoe doe je dat? Meer informatie hierover vind je in de gratis brochure 'Erfelijke diabetes. Hoe informeer je je familieleden'.

Hoe herken je MIDD?

Gehoorverlies is een belangrijk kenmerk van MIDD. Mensen met MIDD zijn vaak ongeveer 40 jaar oud als ze te maken krijgen met minder goed horen. Bij MIDD heb je ook vaak last van spierpijn en verzuurde spieren. Je kunt dan minder goed bewegen en sporten. Sommige mensen met MIDD hebben moeite om op gewicht te blijven. Ze hebben vaak last van problemen met hun maag en darmen, zoals een vol gevoel of verstopping.

Herken je meerdere kenmerken van MIDD? Bespreek dit dan met je huisarts of internist. Met DNA-onderzoek kunnen artsen zien of je MIDD hebt. Om goed voorbereid te zijn op het gesprek hebben we tips voor jou en een brief voor de zorgverlener. De zorgverlener kan na het lezen van de brief bepalen of er misschien sprake is van MIDD. Ontvang de tips en de brief.

Goede diagnose is belangrijk

MIDD kan lijken op diabetes type 2. Daarom geven artsen vaak eerst een andere diagnose. Een goede diagnose is belangrijk, want het maakt uit voor je behandeling. Tabletten die goed werken bij diabetes type 2 kunnen juist schadelijk zijn voor mensen met MIDD. Ook is het advies over voeding anders. En het is belangrijk dat artsen kijken naar andere problemen. Een goede diagnose is ook belangrijk voor je familie, want zij hebben ook kans op MIDD.

Meer informatie

Op diabetes.nl lees je meer informatie over MIDD.

Foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com