Neonatale diabetes, Shutterstock

Mensen die al in hun eerste 6 levensmaanden diabetes kregen, kunnen een speciale genetische vorm hebben van neonatale diabetes. Die moet anders worden behandeld dan diabetes type 1.

Rotterdamse onderzoekers ontdekten een bepaald gen dat anders is dan bij de ‘gewone’ soorten diabetes. Het heet officieel Kir-6.2. Deze variatie zorgt ervoor dat een kanaaltje in de alvleesklier minder goed werkt. Dat probleem kan worden behandeld met tabletten.

Oproep voor mensen met neonatale diabetes

Heb je zelf, of iemand die je kent, vóór de zesde levensmaand diabetes gekregen, laat je dan onderzoeken op deze soort diabetes. Dat kan via de onderzoekers in Rotterdam, die samenwerken met een Engels laboratorium. Neem voor advies contact op met het centrum Diabeter.

Neonatale diabetes kan worden behandeld met tabletten

Het is belangrijk om deze vorm van diabetes op te sporen, want het maakt het leven voor deze mensen een stuk makkelijker. In onderzoek konden volwassenen die al hun hele leven insuline spoten, plotseling toe met tabletten.

Daarnaast konden sommige kinderen met neonatale diabetes minder goed meekomen op school, en soms op de leeftijd van 4 jaar nog niet lopen. De tabletten blijken ook te werken in de hersenen, spieren en zenuwen, waardoor prestaties verbeteren en de kinderen van de ene week op de andere konden lopen.