Zwangerschapsdiabetes, Shutterstock

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Vrouwen kunnen het krijgen vanaf de 24e week van de zwangerschap. Het medische woord voor zwangerschapsdiabetes is diabetes gravidarum.

Als je zwanger bent, maakt je lichaam andere hormonen aan. Die hormonen zorgen ervoor dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Gevaren van zwangerschapsdiabetes

Baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn vaak erg groot bij de geboorte, waardoor de bevalling moeilijker of zelfs gevaarlijker is. De baby kan er ook zelf blessures door oplopen. En later hebben zowel het kind als de moeder meer risico op diabetes type 2. Ook hebben vrouwen met zwangerschapsdiabetes na de zwangerschap meer risico op postnatale depressie

Symptomen van zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes kun je opmerken doordat je veel dorst hebt en veel moet plassen, of doordat je kind veel groter is dan normaal voor dat moment in de zwangerschap. Maar vaak merk je het niet.

Wie loopt meer risico op zwangerschapsdiabetes?

Je loopt meer risico op zwangerschapdiabetes als:

  • je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad
  • je eerder een baby kreeg van meer dan 4500 gram
  • je veel te zwaar bent (BMI 30 of meer), al voor de zwangerschap
  • je wel eens een miskraam hebt gehad
  • je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2
  • je van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst bent
  • je cholesterol of bloedsuiker te hoog zijn

Vrouwen met een extra risico op zwangerschapsdiabetes krijgen vaak een bloedonderzoek om te kijken of de bloedsuiker te hoog is. Dat gebeurt meestal in de 24 tot 28ste week van de zwangerschap. Heb je al eerder zwangerschapsdiabetes gehad, dan krijg je soms eerder een test, bij 16 tot 18 weken.

Behandeling van zwangerschapsdiabetes

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgen meestal het advies om de koolhydraten die ze eten meer over de dag te verdelen en suikerrijke producten te laten staan. Als de bloedsuikerspiegel toch te hoog blijft, moet je tijdelijk insuline spuiten. Na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsdiabetes meestal binnen een dag.

pREGnant: Deel uw ervaring!

Soms is het nodig uw zwangerschapsdiabetes te behandelen met insuline. Wilt u eraan bijdragen om de veiligheid van geneesmiddelgebruik tijdens de zwangerschap te vergroten? Dit kunt u doen door vragenlijsten in te vullen! Op www.pregnant.nl vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden.

Met zwangerschapsdiabetes later meer risico op diabetes!

Zowel moeder als kind hebben later meer kans op diabetes type 2. In de gratis brochure 'Diabetes voorkomen' lees je wat je kunt doen om de kans op diabetes type 2 te verkleinen.

Ontvang de gratis brochure