Zijn voedingsmiddelen gezoet met fructose beter?

Fructose wordt langzamer in het lichaam opgenomen dan gewone suiker. Maar uit onderzoek blijkt dat fructose een aantal nadelen heeft.

Sommige mensen denken dat de zoetstof fructose beter is voor mensen met diabetes dan gewone suiker (vooral glucose). Omdat het langzamer wordt opgenomen. Maar onderzoek wijst uit dat fructose niet goed is voor de vetstofwisseling. Bij diabetes is dat onhandig, want het betekent een grotere kans op hart- en vaatproblemen.

Liever gewone suiker dan fructose

Ook lijkt fructose voor meer buikvet te zorgen dan glucose. Dat is bij diabetes niet de bedoeling, want buikvet is ongezonder dan heupvet. Bij twijfel is het daarom beter te kiezen voor iets dat gezoet is met glucose (gewone suiker) dan met fructose.

Let op: ook gewone suiker bestaat voor de helft uit fructose! Maar dat is altijd nog minder erg dan pure fructose. Het is in ieder geval beter om zo min mogelijk suiker te gebruiken. En pas ook op met vruchtensap. Dat lijkt gezond, maar het zit vol suiker en is daarom niet aan te raden, zeker niet voor kinderen.

Leestip: Wat is fructose?

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!