Blijbuikje

Een goed voorleesboek waarbij kinderen op een speelse manier leren te kiezen voor gezonde producten in plaats van snoepjes. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan insecten, dieren en het milieu. Een aanrader voor ouders met jonge kinderen.

Korte samenvatting

Het kinderboek van Sharon van Putten gaat over 'Blijbuikje'. Hij is zijn ouders kwijt en komt terecht in een 'eng' dierenbos. Hij is verdrietig en wordt dan altijd door zijn ouders getroost met snoepjes. Alleen in het bos zijn geen snoepjes. Van gezonde producten krijgt Blijbuikje een 'blij buikje'. Zo leert hij druiven eten bij Duif Druif, krijgt hij wortels van Haas Wortelbaas en van de Bij een aardbei. Via spannende avonturen leert Blijbuikje gezonde producten eten, maar er is ook aandacht voor insecten en de natuur.

Beoordeling van het Diabetes Fonds

Pluspunten:

  • Mooi voorleesboek voor kinderen in de onderbouw op de basisschool met vrolijke tekeningen.
  • De avonturen van Blijbuikje leren kinderen vaker te kiezen voor gezonde producten in plaats van snoepjes. Daardoor krijgen zij een blijer buikje en een betere ontlasting. In deze boodschap kunnen wij ons als Diabetes Fonds volledig vinden.
  • Het boek heeft naast de aandacht voor gezonde voeding, ook aandacht voor insecten, dieren en het milieu.
  • In de basis zijn alle alternatieven die worden genoemd in lijn met de voedingsrichtlijnen die het Diabetes Fonds gebruikt. We hebben wel een enkele opmerkingen.

Opmerkingen:

  • In plaats van een snoepje of als gezonde toevoeging aan de yoghurt wordt honing gebruikt. Ons lichaam maakt alleen geen verschil tussen natuurlijke of geraffineerde suikers. Honing en suiker zijn beide suikers. Het Diabetes Fonds streeft naar minder suiker en het wennen aan een minder zoete smaak. Om die reden vinden wij dit een minder goede keuze voor kinderen.
  • In plaats van een snoepje wordt ook gedroogd fruit genoemd. In gedroogd fruit zitten veel 'natuurlijke' suikers. Daarom is gedroogd fruit niet zo'n goede keuze.
  • Als laatste worden kokosolie en -melk aanbevolen als gezonde alternatieven. Deze producten bevatten relatief veel verzadigde vetten die de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Om die reden, zeker voor mensen met diabetes, raden wij dit liever niet aan.

Geschikt voor mensen met diabetes?

In de basis is dit boekje geschikt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het is voor iedereen namelijk belangrijk om voldoende groente, fruit en volkoren graanproducten te eten en snoepjes zo veel mogelijk te laten staan. Het is daarbij een extra pluspunt als je ook nog een beetje rekening houdt met het milieu.

Verschenen in: 2018
Auteur: Sharon van Putten
Illustraties: Youri Stans
Uitgever: in eigen beheer
Onderwerp/Thema: Kinderboek
Aantal pagina's: 68
ISBN: 9789082905304
Prijs: € 14,95

Gratis brochure lekker en gezond eten

In heldere taal alle adviezen en tips over eten overzichtelijk op een rij.

In heldere taal alle adviezen en tips over eten overzichtelijk op een rij.