Hulp bij suikerdip

Heb je weinig energie op sommige momenten op de dag en verlang je sterk naar zoet? Dan heb je een 'suikerdip'. 

Het is verleidelijk om dan naar iets zoets te grijpen want daar krijg je een instant energieboost van. Maar weet je wat het effect is van suiker op je lichaam?

Je krijgt héél even energie van die gevulde koek of glas appelsap. Helaas: na een uurtje voel je je nóg slomer dan daarvoor. Hoe dat kan? Door de grote hoeveelheden snelle suikers in deze producten stijgt je bloedsuikerspiegel snel, gevolgd door een snelle daling: de 'suikerdip'. Het resultaat: je wil het liefst gaan slapen. Wat is de oplossing?

Drink meer water

Ga eerst na of je echt honger hebt, of dat je eigenlijk dorst hebt. Als je maag rammelt kan dat ook betekenen dat je dorst hebt. Je lichaam heeft vocht nodig om onder andere de spijzen te verteren. Daarom vraagt het om water. Over het algemeen drinken mensen te weinig water. Vind je water saai? Voeg er dan fruit en/of kruiden zoals munt aan toe. En zet een kan (kraan)water in de koelkast zoals je een fles frisdrank bewaart.

Maak de slimme keuze

Laat kant-en-klaar producten en lekkernijen bomvol suiker links liggen en eet in plaats daarvan fruit, een handje noten of een bakje yoghurt. Vervang verder wit brood, pasta en rijst voor de volkoren-variant. Eet voldoende eiwitten en koolhydraten en neem eventueel een gezond tussendoortje om je energie op peil te houden. Dit zorgt er voor dat je langer een verzadigd gevoel en meer energie hebt. Groenten, fruit of een handje ongezouten noten is altijd goed als gezond tussendoortje.