Aubergine-soufflé

Aantal personen
2 personen
Kooktijd
40 minuten
Bereidingswijze
Menugang
Type gerecht
Aubergine-soufflé

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 75 g geraspte kaas
  • 2 knoflookteentjes
  • 3 eieren
  • 1 broccoli
  • 1 rode ui
  • 1 prei
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper naar smaak

Voedingswaarden (per persoon, gecontroleerd door diëtisten)

Energie
514 kcal
Koolhydraten
14 g
- waarvan suikers
12 g
Vet
35 g
- waarvan verzadigd
12 g
Eiwit
28 g
Vezels
14 g
Groente
315 g
Zout
1 g

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Vet vervolgens per persoon een ovenschaaltje in voor de soufflé. Of gebruik één grote ovenschaal.

Breng water aan de kook voor de aubergine. Was de aubergine, snijd in kleine stukjes of plakjes en kook met de deksel op de pan in 10 minuten zacht en gaar. Giet vervolgens het water af en pureer de aubergine en geraspte kaas met een staafmixer tot een mousse. Pers de knoflook erbovenuit, meng erdoorheen en zet opzij.

Splits de eieren en klop de eidooiers door de lauwwarme aubergine mousse. Breng de saus op smaak met zout en peper. Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf (met een mixer) en spatel deze voorzichtig door de aubergine mousse. Schenk de mousse in de ovenschaaltjes en zet deze op de bakplaat.

Was de broccoli, snijd in roosjes en de stronk in dobbelsteentjes. Pel de ui en snijd in partjes. Verwijder het groene blad van de prei. Halveer de stengel en snijd in stukken van 5 cm. Was grondig onder de kraan en laat goed uitlekken. Besprenkel de groenten met olijfolie en breng op smaak met paprikapoeder en peper.

Spreid de groenten uit op de bakplaat bij de soufflé en bak 15-20 minuten in de voorverwarmde oven (heb je een grote ovenschaal, dan duurt het iets langer). Als het goed is, rijst de soufflé heel mooi. Maak tijdens het bakken de oven niet open, want dan kan de soufflé inzakken.

Serveer de aubergine-soufflé met de geroosterde groenten ernaast.

Tip: Heb je nog soufflés over, dan zijn ze de volgende dag ook heerlijk voor bij de lunch.

Lekker en gezond eten met diabetes

Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:

  • Adviezen en tips in heldere taal
  • Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
  • Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
Voorkant brochure Lekker en gezond eten met diabetes