Basis tomaten­saus

Aantal personen
5 personen
Kooktijd
25 minuten
Bereidingswijze
Menugang
Soort gerecht
Type gerecht
Basis tomatensaus

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 winterwortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 eetlepel milde olijfolie
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 750 ml passata (gezeefde tomaten)
  • 1 blik (400 g) tomatenblokjes
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden

Voedingswaarden (per persoon, gecontroleerd door diëtisten)

Energie
133 kcal
Koolhydraten
18,9 g
- waarvan suikers
15,6 g
Vet
2,7 g
- waarvan verzadigd
0,5 g
Eiwit
4,9 g
Vezels
6,3 g
Groente
200 g
Zout
0,56 g

Bereiding

Snipper de ui en knoflook.

Snijd de wortel in kleine blokjes en de bleekselderij in dunne ringen.

Verhit de olijfolie in een hapjespan.

Fruit de ui en knoflook.

Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee.

Doe hierna de groenten erbij en bak een aantal minuten mee.

Voeg de passata, tomatenblokjes en Italiaanse kruiden toe.

Roer door en laat minimaal 15 minuten op laag vuur pruttelen.

Pureer naar wens de groenten door de saus.

Deze saus is ideaal om in de vriezer op voorraad te hebben. Maak er dus lekker veel van!
Maak de saus verder af door linzen, gehakt of kikkererwten toe te voegen.
Serveer met peulvruchtenpasta, courgettespaghetti of volkoren (spelt)penne.
Lekker met gescheurde basilicum of tuinkers en geschaafde Parmezaanse kaas.

Lekker en gezond eten met diabetes

Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:

  • Adviezen en tips in heldere taal
  • Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
  • Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
Voorkant brochure Lekker en gezond eten met diabetes