Boerenkarbonaden met groenten in de oven

Bereiding

Culinair journalist Felix Wilbrink van De Telegraaf: "Neem een grote pan, ik kies voor een paella pan, die in de oven kan en leg hierin de boerenkarbonaden. Laat langzaam het vet uitbakken en het vlees bruinbakken. Borstel ondertussen de aardappelen schoon en snijd in de lengte in parten. Borstel de worteltjes schoon en snijd in niet te kleine stukken. Verwarm vast water en meng de bouillonpoeder erdoor.  Haal het vlees uit de pan en snijd het meeste vet eraf. Dep de pan schoon. Leg de aardappelpartjes erin en bak even aan. Voeg dan de wortelen erbij en bak 2 minuten mee. Maak ruimte voor de karbonaden en schenk de bouillon erop.  Plaats in de voorverwarmde oven op 200 graden. Zet de timer op 30 minuten en ga 20 minuten daarvan op de hometrainer zitten ;-) Eet smakelijk."

Reactie Diabetes Fonds:
Felix, je was bang dat we dit zouden afkeuren … Want vette karbonaadjes zijn killing voor de bloedvaten. Maar vrees niet! Want ze ondergaan eerst een flinke vermageringskuur voordat ze de oven in gaan. Ze worden uitgebakken, gaan nog extra onder het mes en de laatste sporen vet worden weggedept. Overweeg wel om de zoute bouillon te vervangen door natriumarme bouillon. Beter voor de bloeddruk.

Dit recept verscheen in De Telegraaf op 7-3-2013. Adviseur voor het Diabetes Fonds: diëtiste Sara van Grootel. Foto: Peter Schoonen

Bekijk ook de andere recepten uit De Telegraaf:

 

Ingrediënten

  • 2 boerenkarbonaden
  • 300 gram rode aardappelen
  • 1 bos wortels
  • 1 eetlepel biologische groentebouillonpoeder
  • 750 ml heet water

Koolhydraten 40 g
Vet 16 g
waarvan verzadigd 6 g
Eiwit 27 g
Vezels 6 g
Groenten 200
Kcal 418
Zout 0,3 g