Boerenkoolstamppot met gehaktballetjes
Ingrediënten
- 400 g kruimige aardappelen
- 2 uien
- 300 g boerenkool (diepvries)
- 200 g half om half gehakt
- 1 eetlepel vloeibare margarine
- 125 ml runderbouillon minder zout
- 1 eetlepel mosterd
- peper naar smaak
- scheutje halfvolle melk
Voedingswaarden (per persoon, gecontroleerd door diëtisten)
- Energie
- 554 kcal
- Koolhydraten
- 48,2 g
- - waarvan suikers
- 8 g
- Vet
- 23,9 g
- - waarvan verzadigd
- 7,8 g
- Eiwit
- 29,7 g
- Vezels
- 13,9 g
- Groente
- 250 g
- Zout
- 0,98 g
Bereiding
Schil de aardappelen en snijd in stukken van gelijke grootte. Maak de ui schoon en snijd fijn.
Doe de aardappelen in een pan met koud water en breng aan de kook. Kook in ongeveer 10 minuten gaar.
Ontdooi ondertussen de boerenkool in een pannetje.
Rol balletjes van het gehakt. Verhit de vloeibare margarine in een koekenpan en bak de gehaktballetjes samen met de ui gaar.
Haal de gehaktballetjes uit de pan. Voeg de bouillon en de helft van de mosterd toe aan de gebakken ui. Kook 2 minuten op hoog vuur totdat de saus wat ingedikt is. Breng op smaak met peper.
Giet de aardappelen af en laat uitwasemen.
Stamp de aardappelen samen met de boerenkool tot een puree. Voeg een scheutje melk toe.
Breng op smaak met peper en de rest van de mosterd.
Serveer de boerenkoolstamppot met de gehaktballetjes en de saus.
Tip: Je kunt ook verse boerenkool gebruiken in plaats van diepvries. Kook deze dan mee met de aardappelen.
Liever wat meer groenten en minder koolhydraten? Vervang dan een deel van de aardappelen door knolselderij of pastinaak.
Wil je graag gezond en goedkoop eten en kun je daar wat hulp bij gebruiken?
Meld je gratis aan voor Appeltje-eitje en ontvang een receptenboekje met gezonde en goedkope recepten en handige budgettips.