Gestoofde uien

Bereiding

Felix Wilbrink van De Telegraaf: "We willen het vaak zo groot. Dit recept is nederig. Een bijna verschopt ingrediënt. Wie maakt er nou ui klaar voor bij het eten. Ik stel me voor dat je een pan lekkere rijst hebt, of van die nieuwe granen. Dat je lekker veel champignons hebt gebakken. En dan dit erbij.

Neem een netje kleine uitjes. Doe ze in een schaal. Overgiet ze met heet water en laat 2 minuten staan. Pel ze dan. Niet snijden verder, hou ze rond. Bak de uien bruin in echte ghee, kokosolie of gewone olie. Acht minuten, ongeveer. Knoflook erbij, nog 2 minuten gaan. Dan bouillon en rode wijnazijn er bij. Breng aan de kook en stoof de uien nog 10 minuten gaar. Beetje balsamico er over en je afvragen waarom je dat nou niet vaker hebt gemaakt. Puur, lekker en de koude zal je niet deren"

Reactie Diabetes Fonds:"Een welverdiende ereplaats voor de gewone huis-tuin-en-keuken-ui! Hartstikke gezond natuurlijk als groentegerecht. Bij nader bestuderen zien we een ingrediënt dat we even moesten opzoeken: ghee. Blijkt een exotische botervariant te zijn. Vast erg lekker. Maar het is echte boter, dus uit melkvet, en dierlijke vetten zijn niet zo denderend voor hart en bloedvaten. De beste oplossing noem je zelf ook al: gewone olie, liefst bijvoorbeeld olijfolie. Met zilvervliesrijst en champignons erbij een vezelrijke maaltijd. Er zou een stukje mager vlees bij passen".

Dit recept verscheen in De Telegraaf op 11-3-2013. Adviseur voor het Diabetes Fonds: diëtiste Sara van Grootel. Foto: Peter Schoonen

Bekijk ook de andere recepten uit De Telegraaf:

 

 

Ingrediënten

  • 500 g kleine uitjes
  • 2 tenen knoflook
  • 300 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel tijmblaadjes
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • paar druppels balsamico
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 200 g zilvervliesrijst
  • 400 g champignons

Voedingswaarden per persoon

Koolhydraten 46 g
waarvan suikers 7,2 g
Vet 2,2 g
waarvan verzadigd 0,6 g
Eiwit 8,1 g
Vezels 5,8 g
Groente 225 g
Kcal 248
Zout 0,83 g