Kalfsreepjes met broccolisaus

Bereiding

Dit gerecht boordevol groenten is verrukkelijk door de combinatie van kalfsvlees, ansjovis en oesterzwammen. Het heeft een heerlijke romige saus.

Maak de broccoli schoon. Zoveel mogelijk mooie roosjes eraf snijden, stronk in blokjes snijden. Bleekselderij in kleine stukjes snijden. Knoflook pellen en fijnhakken. Ui pellen, halveren en in dunne halve ringen snijden. Ansjovisfilets en oesterzwammen in stukjes snijden. Pasta volgens gebruiksaanwijzing gaar koken. Broccoli-roosjes met snufje zout (voor behoud van groene kleur) beetgaar koken, afgieten, koud spoelen en uit laten lekken. Schnitzels in reepjes van 1 cm breed snijden en inwrijven met peper.

Verhit de rijstolie in een pan. Bak de kalfsreepjes en ansjovis hierin 3 minuten onder voortdurend omscheppen. Voeg de ui toe en bak nog eens 3 minuten, regelmatig omscheppen. Broccoli-roosjes en oesterzwammen erdoor en nog eens 3 minuten bakken.

Kook de bouillon samen met de crème fraîche, broccoliblokjes (let op, niet de roosjes), bleekselderij en knoflook 10 minuten door. Pureer het bouillonmengsel dan zo glad mogelijk.

Schep de saus door het schnitzel- broccoliroosjes-mengsel en warm de saus goed door. Serveer dit alles met de pasta.

Reactie van Sara van Grootel, diëtist en adviseur van het Diabetes Fonds: "Het mooie van dit gerecht is dat er veel groenten in zitten. De saus bijvoorbeeld doet heerlijk romig en zoetig aan, terwijl hij op basis van groente is, dus heel gezond! Wie door diabetes problemen heeft met hart en bloedvaten, kan bij dit recept eventueel nog ietsje winst behalen: gebruik 2 eetlepels olie in plaats van 3, en wat minder crème fraîche. Of vervang de crème fraîche door plantaardige kookroom, waardoor er nóg minder verzadigd (ongezond) vet in deze maaltijd zit". 

Dit recept is ingestuurd door Cocky Splinter, voor een wedstrijd georganiseerd door Felix Wilbrink van De Telegraaf samen met het Diabetes Fonds en NH Hoteles. Cocky heeft samen met vier andere inzenders een kookworkshop gewonnen. Bekijk ook de andere winnende recepten:

 

Avocado-pastinaaksoep

Avocado-pastinaaksoep
Kh22,7 g
Kcal519
Vet39,1 g
Recept

Aziatische rijstnoedels

Aziatische rijstnoedels
Kh75,5 g
Kcal534
Vet17,4 g
Recept

Kikkererwten-salade met specerijen-yoghurt

Kikkererwten-salade met specerijen-yoghurt
Kh36 g
Kcal229
Vet4 g
Recept

Lof met pasta

Lof met pasta
Kh44,2 g
Kcal546
Vet25,1 g
Recept

Ingrediënten

  • 2 ongepaneerde kalfsschnitzels van 100 g
  • 1 grote struik verse broccoli
  • 1 grote witte ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels rijstolie
  • 100 ml crème fraîche light
  • 1 dl bouillon van 1/2 theelepel poeder
  • 200 g oesterzwammen
  • 100 g volkorenpasta
  • 2 ansjovisfilets
  • Peper

 

Koolhydraten 40 g
Vet 37 g
waarvan verzadigd 15 g
Eiwit 37 g
Vezels 10 g
Groente 265 g
Kcal 652
Zout 1,4 g