Mexicaanse zwarte bonensoep

Ingrediënten
- 2 rode uien
- 2 knoflookteentjes
- 1 theelepel verse kurkuma, geraspt
- 150 g wortels
- 1 prei
- ½ groentebouillontablet
- 400 g zwarte bonen
- 2 theelepels cajunkruiden
- 1 avocado
- 35 g tortillachips
- 2 eetlepels bakolie
- 500 ml water
- (chili)peper naar smaak
Voedingswaarden (per persoon, gecontroleerd door diëtisten)
- Energie
- 647 kcal
- Koolhydraten
- 50 g
- - waarvan suikers
- 13 g
- Vet
- 39 g
- - waarvan verzadigd
- 6 g
- Eiwit
- 14 g
- Vezels
- 22 g
- Groente
- 180 g
- Zout
- 2 g
Bereiding
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd fijn. Schil de kurkuma en rasp fijn (let op: kurkuma geeft erg af). Verwarm bakolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook samen met de kurkuma 3 minuten op een laag vuur.
Schil de wortels en snijd klein. Snijd de prei in dunne ringetjes en was in een zeef onder de kraan. Voeg toe aan de pan en bak 5-10 minuten op een laag vuur.
Breng het water aan de kook en schenk in de pan. Verkruimel het groentebouillontablet erover en kook nog 10 minuten op een middelhoog vuur.
Spoel de zwarte bonen in een zeef af onder de kraan en verwarm mee (bewaar wat zwarte bonen voor garnering). Mix de soep met een staafmixer totdat je een dikke soep hebt. Voeg eventueel extra water toe. Proef en breng op smaak met cajunkruiden en (chili)peper.
Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in plakjes of kleine stukjes. Serveer de zwarte bonensoep met de stukjes avocado en tortillachips. Garneer met de overgebleven zwarte bonen.
Tip: Ook erg lekker met verse koriander.
Lekker en gezond eten met diabetes
Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:
- Adviezen en tips in heldere taal
- Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
- Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
