Mosselenpaella

Bereiding

Felix Wilbrink van De Telegraaf: "Dit is een recept voor zo’n man of zes aan tafel. Het is om over de schok van de aankomende vorst heen te komen. Mosselen zijn geweldig bij kouder weer. Ok, het is even werk maar geweldig. Hou per persoon een paar mosselen achter. Kook dan de overige mosselen in de wijn. Op hoog vuur, en als je ze open zijn,  schep je ze uit het kookvocht. Op een groot bord. Haal de mosselen uit de schelpen. Hou het kookvocht op hoog vuur en doe er een flinke liter visbouillon bij.  Saffraan, tijm, rozemarijn en citroensap erbij. Hou tegen de kook.  Hak het mosselvlees grof. De oven mag op 200 graden. Verhit de olie in een paellapan, of heel grote platte pan. Ui, knoflook, voorjaaruitjes, peterselie  en de gehakte peper  aanzetten in de olie. Even laten gaan, dan de rijst er in. Laat 1 minuut sudderen. Nu alle bouillon er in, en het mosselvlees. Breng aan de kook, roer een paar keer en leeg er de ongekookte mosselen op  en schuif paella 20 minuten  in de oven. Nog heel even laten staan daarna,  10 minuten en dan heel veel plezier. Flink peper draaien. Een groot feest en je wordt er heerlijk warm van"

Reactie Diabetes Fonds: "Mmmm, mosselen, niks mis mee. Ze zijn lekker mager, al zit er wel cholesterol in. Maar veel minder dan in bijvoorbeeld garnalen.
Het diabetes-aandachtspuntje zit ‘m in de paellarijst. Dat zijn ‘snelle’ koolhydraten, die jagen in no time de bloedsuikerspiegel omhoog. Veel sneller en hoger dan bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Maar ja, het moet natuurlijk wel paella blijven... Neem dan bijvoorbeeld 75 gram paellarijst per persoon in plaats van 110 gram. Wees niet bang dat je moet speuren naar rijstkorrels in een berg mosselen, want die rijst blaast zichzelf op met vocht. Vul je bord aan met groenten. En weer de gouden bouillontip: natriumarme bouillon scheelt veel zout, dus beter voor de bloeddruk.

Dit recept verscheen in De Telegraaf op 12-3-2013. Adviseur voor het Diabetes Fonds: diëtiste Sara van Grootel. Foto: Peter Schoonen

Bekijk ook de andere recepten uit De Telegraaf:

Ingrediënten

  • 2½ kilo mosselen (waarvan mosselvlees zo’n 500 gram)
  • 450 g paellarijst (was eigenlijk 650 gram)
  • 200 ml witte wijn
  • 1 liter visbouillon
  • 2 rode pepers, fijn gesneden zonder pitjes of lijst
  • 6 saffraandraadjes
  • 50 ml citroensap
  • 1 ui, gehakt
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 4 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 eetlepels lente-uitjes, gehakt
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 eetlepel rozemarijnblaadjes vers
  • witte peper

Voedingswaarden per persoon

Koolhydraten 67,4 g
waarvan suikers 1,7 g
Vet 4 g
waarvan verzadigd 1,4 g
Eiwit 20,1 g
Vezels 3,8 g
Groente 25 g
Kcal 411
Zout 2,62 g