Nasi goreng met hamreepjes

Ingrediënten
- 130 g volkoren basmatirijst
- 90 g schouderham
- 1 ui
- 2 knoflooktenen
- 1 theelepel gember, rasp
- 1 theelepel kurkuma, rasp
- 500 g nasigroenten
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 eetlepels bakolie
- 1 eetlepel tamarisaus (of sojasaus)
- (chili)peper naar smaak
Voedingswaarden (per persoon, gecontroleerd door diëtisten)
- Energie
- 543 kcal
- Koolhydraten
- 66 g
- - waarvan suikers
- 2 g
- Vet
- 20 g
- - waarvan verzadigd
- 3 g
- Eiwit
- 19 g
- Vezels
- 10 g
- Groente
- 275 g
- Zout
- 1,8 g
Bereiding
Breng water aan de kook voor de volkoren basmatirijst. Spoel de rijst in een zeef af onder de kraan en kook in 12 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat de rijst afkoelen op een platte schaal.
Snijd de ham in reepjes. Pel de ui en knoflook en snijd fijn. Schil de gember en kurkuma en rasp fijn (let op: kurkuma geeft erg af!).
Verwarm bakolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Bak vervolgens de hamreepjes mee.
Voeg de nasigroenten toe en roerbak op een hoog vuur. Schep regelmatig om en breng op smaak met de komijnpoeder, gember rasp en eventueel met (chili)peper.
Verhit bakolie in een andere koekenpan en roerbak de rijst met de kurkuma rasp en tamarisaus op een middelhoog vuur. Schep of schud de rijst regelmatig om.
Roer de gebakken rijst, hamreepjes en groenten door elkaar. Of serveer de rijst, hamreepjes en groenten naast elkaar.
Tip: Ook erg lekker met een gebakken eitje of pinda's. Houd je meer van pittig? Voeg dan wat sambal of een verse peper toe.
Lekker en gezond eten met diabetes
Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:
- Adviezen en tips in heldere taal
- Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
- Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
