Oliebollen

Bereiding

Wel de rozijnen en abrikozen in een kom met heet water ongeveer 30 minuten.

Rasp de sinaasappel. Kies een verse, stevige en bij voorkeur biologische sinaasappel. Gebruik alleen het oranje gedeelte, het witte gedeelte smaakt bitter.

Meng de volkorenmeel, bloem, gist, kaneel, sinaasappelrasp en zout in een kom.

Klop 1 ei heel goed en weeg er 30 gram van af. Voeg het ei en 225 ml water toe aan het bloemmengsel en meng het met de handmixer met deeghaken tot een mooi beslag. Laat de rozijnen en abrikozen in een zeef uitlekken. Dep ze droog met keukenpapier.

Snijd de abrikozen in kleine blokjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het in kleine stukjes. Meng de appel, rozijnen en abrikozen door het beslag.

Dek de kom af met huishoudfolie. Laat het beslag minimaal een uur rijzen op een warme plaats tot het dubbele volume.

Verwarm de oven voor op 200º C. Vet de muffinvorm met een kwastje goed in. Schep met de ijsbolletjestang een lepel beslag in ieder vakje. Bak ongeveer 15 minuten. Controleer eventueel met een breinaald of spiesje of de oliebollen gaar zijn door erin te prikken. Wanneer de spies er schoon uitkomt is het gaar.

Serveer liefst nog warm.

Deze oliebol is verantwoorder omdat deze niet in olie gebakken is en deels met volkorenmeel is bereid. Ook bevatten abrikozen en appel minder koolhydraten dan rozijnen.

Ingrediënten

  • 40 g gedroogde abrikozen
  • 35 g rozijnen (blank)
  • 1 appel zonder schil 
  • 150 g volkorenmeel 
  • 100 g bloem 
  • 1/2 zakje gist van 7 gram
  • 1 flinke theelepel kaneel
  • 1 flinke theelepel sinaasappelrasp
  • mespuntje zout
  • 1/2 ei
  • 1 eetlepel zonnebloemolie 
  • 1 muffinvorm voor 12 muffins
  • evt. een grote ijsbolletjestang

Koolhydraten 19,5 g
waarvan suikers 5,8 g
Vet 1,4 g
waarvan verzadigd 0,2 g
Eiwit 2,9 g
Vezels 2,5 g
Groenten 0 g
Kcal 107
Zout 0,3 g

(per oliebol)