Pijlinktvis verrassing uit de Noordzee

Bereiding

Felix Wilbrink van de Telegraaf: "De Noordzee zit vol met lekkere dingen die  supermarktgrazers gewoon nooit op hun bordje krijgen. Pijlinktvis bijvoorbeeld. Massa’s nu. Goedkoop en lekker. Zie dat je een exemplaar van het blad Vision te pakken krijgt. Ook daar, zoals ook wij deden, een prachtige bespreking van Bart van Olphen’s standaardwerk ‘Werken met Vis’. 

Een van de recepten daaruit:

Meng gamba’s met ansjovis, de helft van de knoflook en de peterselie in een keukenmachine. Naar smaak peper.

Vul de pijlinkvisjes met dit mengsel. Niet te strak.

Sluit af met een cocktailprikker.

Fruit knoflook in olijfolie met de rode peper en de gepelde tomaten. Tien minuten pruttelen. Wat zwarte peper.

Grill de inktvisjes op een hete plaat 2 minuten per kant. En laat nog heel even doorgaren in de warme tomatensaus. En nou niet zeggen, het lijkt het buitenland wel. Komt gewoon uit de Noordzee".

Reactie Diabetes Fonds: "Oooh, wat klinkt dit lekker naar vakantie, zon en witte stranden… Oeps, dat mochten we niet zeggen, want het komt gewoon uit de Noordzee. Leuk dat je daarmee toch zo’n Middellandse Zee-gerecht kunt maken. Want dat is een gezonde keuken voor mensen met diabetes, met de vele groenten, olijfolie en vis.

De inktvisjes kun je extra aankleden met zilvervliesrijst een groene salade met een eetlepel olijfolie en een eetlepel azijn.

Ga trouwens niet alle dagen los met inktvis en garnalen, waar toch de nodige cholesterol in zit. Probeer ook wat uit met vis. Minstens één keer per week, bij voorkeur een vette vis. En voor de verandering zeggen we: hoe vetter hoe beter! Vanwege de omega-3-vetzuren die goed zijn voor je bloedvaten en hersenen. Denk aan zalm, sardientjes, makreel, haring en forel. Ook lekker op brood."

Dit recept verscheen in De Telegraaf op 16-3-2013. Adviseur voor het Diabetes Fonds: diëtiste Sara van Grootel. Foto: Peter Schoonen

Bekijk ook de andere recepten uit De Telegraaf:

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Ingrediënten

  • 4 gamba’s gepeld
  • 4 ansjovisfilets
  • 1 teen knoflook, gesneden
  • 1 eetlepel peterselie fijngehakt
  • 6 pijlinktvisjes, schoongemaakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode peper, gesnipperd, zonder pit en lijst
  • 200 g gepelde tomaten uit blik
  • 140 g zilvervliesrijst
  • peper en zout

Voor de groene salade:

  • 200 g gemende sla
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel azijn

 

Voedingswaarden per persoon

Koolhydraten 56,2 g
waarvan suikers 5 g
Vet 16,4 g
waarvan verzadigd 2,8 g
Eiwit 33,8 g
Vezels 4,5 g
Groente 200 g
Kcal 521
Zout 3,05 g

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!