Ragout als in de middeleeuwen

Bereiding

Felix Wilbrink van de Telegraaf: "Dit is leuk en heel ouderwets. Middeleeuws zelfs, want toen werd ragout in brood geserveerd. Snipper de ui en de knoflook en snij de champignons in plakjes. Bak dit aan in een beetje van de boter.  Kippenvlees erbij en laat bruin worden. Doe de bloem erbij en de boter en laat binden.  Voeg dan de kippenbouillon en  de  laurier toe en roer goed door. Laat nu minstens 10 minuten pruttelen. Doe er op het laatst de doperwten bij.  Breng op smaak met zout en peper. Snij de bollen open, haal leeg en serveer met de ragout in de korst. Bestrooi rijkelijk met peterselie.

Reactie Diabetes Fonds: "Terug naar de middeleeuwen, goed zo! Lekker veel groenten en met onze diabetesblik weinig op aan te merken. (Nou ja, wat pietluttigheden zoals de zoute bouillon, de ‘boter’ die natuurlijk het beste plantaardig kan zijn, je kent het.) Ze konden ook weinig fout doen in die goeie ouwe tijd, zonder fastfood.
Men tastte vroeger wel in het duister over diabetes: geen idee wat het was. Ze wisten van gekkigheid niet wat ze ertegen moesten doen. Ze probeerden een aardappelkuur, of havermout en boter, bloedworst, melk, jezelf volproppen of juist uithongeren. Even voor de duidelijkheid lezers: doe dit allemaal niet! Inmiddels weten we dankzij onderzoek veel beter hoe je gezond eet met diabetes. Daar zullen ook vast nog wel inzichten bij komen."

Dit recept verscheen in De Telegraaf op 14-3-2013. Adviseur voor het Diabetes Fonds: diëtiste Sara van Grootel. Foto: Peter Schoonen

Bekijk ook de andere recepten uit De Telegraaf:

Ingrediënten

  • 400 g bio kippendijvlees in stukjes
  • 80 g boter
  • 80 g bloem
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • 300 g kastanje champignons
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • bosje peterselie, fijn gesneden
  • 200 g doperwten (diepvries)
  • 4 lekkere meergranen bollen
  • zout en peper

Voedingswaarden per persoon

Koolhydraten 46,6 g
waarvan suikers 5,1 g
Vet 38,6 g
waarvan verzadigd 17,1 g
Eiwit 30,5 g
Vezels 8,6 g
Groente 175 g
Kcal 676
Zout 3,41 g