Soort van Goulash

Bereiding

Felix Wilbrink van de Telegraaf: "Ja, ik zie het al staan hoor, hier beneden, van het Diabetes Fonds. Ze lijken wel strenger op vet dan op suiker. En vooral op dierlijk vet, terwijl daarover inmiddels weer heel veel andere meningen zijn. In ieder geval, oorspronkelijk stond er 50 gram reuzel in dit recept, dat brengen we maar vast terug tot 25 gram. Dit lijkt erg op wat wij goulash noemen, maar omdat ik dan weer een leger Hongaren over me heen krijg dat het niet echt echt goulash is, noem ik het maar een soort van goulash.  Bestrooi het vlees met zout, peper en wat paprikapoeder. Verhit de reuzel, bak er de uien in  en voeg het vlees toe. Nu de eetlepel paprikapoeder even meebakken en daarna tomaten, tomatenpuree, azijn, komijn, marjolein en laurierblad erbij. Sluit de pan en stoof in 1 ½ uur zacht gaar. Roer er de Bulgaarse yoghurt door en breng op smaak met zwarte peper. Geef er rijst bij en veel radijs"

Reactie van het Diabetes Fonds: "Nou Felix, proeven we hier een lichte frustratie over die vetten?  Het was wel een vooruitziende blik over die reuzel, haha!  Het helpt inderdaad om de helft te nemen. Het helpt zelfs zo veel dat we verder niet moeilijk doen. Je deelt die goulash immers met z’n vieren. Geldt ook voor dat beetje volle yoghurt, geen probleem. De echte oorspronkelijke goulash-eters moesten natuurlijk genoeg vet en calorieën binnenkrijgen om door de barre Hongaarse wintersneeuw te ploeteren. Maar wij krijgen dat nauwelijks opgestookt, al maken we onszelf graag wijs dat we stevige kost  nodig hebben in deze gure week . Valt mee. 

Dit recept verscheen in De Telegraaf op 13-3-2013. Adviseur voor het Diabetes Fonds: diëtiste Sara van Grootel. Foto: Peter Schoonen

Bekijk ook de andere recepten uit De Telegraaf:

 

Ingrediënten

  • 500 g riblappen in blokjes
  • 25 g reuzel
  • 3 uien gesnipperd
  • 1 volle eetlepel paprikapoeder
  • 500 g tomaten uit blik
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel azijn
  • ½ theelepel komijn
  • ½ theelepel marjolein
  • 1 laurierblad
  • 125 ml Bulgaarse yoghurt
  • 300 g zilvervliesrijst
  • 1 bos radijs (100 gram)

Voedingswaarden per persoon

Koolhydraten 70 g
Vet 21 g
waarvan verzadigd 9 g
Eiwit 37 g
Vezels 6,5 g
Groente 25 g
Kcal 629
Zout 0,7 g