Tajine

Bereiding

Maak de uien, de knoflook en de wortels schoon. Snijd de uien en de knoflook in snippers en de wortels in reepjes.

Haal het vel van de kipstukken en verwijder vetstukjes.

Verwarm de olijfolie in de tajine en bak hierin de kipstukken gedurende 10 minuten aan alle zijden bruin. Breng op smaak met peper en de helft van de kruiden. Neem de kipstukken uit de tajine en stoof in dezelfde olie de ui, de knoflook en de wortel. Voeg de tomatenpuree en de rest van de specerijen toe. Leg hierop de stukken kip en overgiet met de kippenbouillon en wat citroensap. Dek af en laat 20 minuten zachtjes sudderen.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Voeg de stukken aardappel en de doperwtjes toe aan de kip. Laat het gerecht nog een kwartiertje sudderen. Meng er eventueel kleingesneden peterselie en wat olijven door.

Tip van Sara van Grootel, diëtist en adviseur van het Diabetes Fonds: Het is gezond om per dag minimaal 200 gram groente te eten. Dit kunnen ook groenten uit blik of uit de diepvries zijn. U kunt bij de tajine nog een salade van tomaten en komkommer eten. Als u brood eet bij de tajine, kies dan voor volkorenbrood. Hierin zitten meer vitamines, mineralen en vezels dan in witbrood. 

* Dit recept is glutenvrij als je glutenvrije bouillon gebruikt. Kijk op de verpakking.

Ingrediënten

  • 3 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 250 gram bospeen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 hele kip in vieren gesneden
  • ½ theelepel koriander
  • ½ theelepel korianderpoeder
  • ½ theelepel gemberwortel
  • ½ theelepel saffraan
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • peper
  • 100 ml bouillon*
  • ½ citroen
  • 4 aardappelen (vastkokend)
  • 250 gram doperwtjes uit de diepvries

Koolhydraten 31,8 g
waarvan suikers 8,8 g
Vet 45,4 g
waarvan verzadigd 12,6 g
Eiwit 52,4 g
Vezels 7,4 g
Groente 200 g
Kcal 763
Zout 0,78 g