Venkel en tomaten­gratin

Aantal personen
2 personen
Kooktijd
40 minuten
Bereidingswijze
Menugang
Soort gerecht
Type gerecht
Venkel en tomatengratin

Ingrediënten

  • 2 rode uien
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 venkelknollen
  • 2 romatomaten
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 65 ml crème fraîche
  • 50 g pijnboompitjes
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • peper naar smaak

Voedingswaarden (per persoon, gecontroleerd door diëtisten)

Energie
502 kcal
Koolhydraten
19 g
- waarvan suikers
14 g
Vet
36 g
- waarvan verzadigd
13 g
Eiwit
20 g
Vezels
9 g
Groente
230 g
Zout
0,6 g

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C en zet een ovenschaal klaar.

Pel de ui en snijd in halve ringen. Pel de knoflook. Verwijder het groen en de kern van de venkel en snijd in 4 of 6 partjes (bewaar wat venkelgroen). Was de tomaat en snijd klein.

Leg de venkel, de tomaat en de ui in de ovenschaal.

Klop de crème fraîche los met olijfolie extra vierge. Pers de knoflook erbovenuit en breng op smaak met peper. Schenk de roomsaus over de groenten.

Strooi de Parmezaanse kaas en de pijnboompitten erover en schud de schaal heen en weer zodat de saus zich goed verspreid.

Plaats de ovenschotel 20 minuten in de voorverwarmde oven tot de venkel beetgaar is en de saus een lichtbruine kleur krijgt. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.

Tip: Gebruik het groen van de venkel om er het gerecht mee te garneren.

Lekker en gezond eten met diabetes

Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:

  • Adviezen en tips in heldere taal
  • Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
  • Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
Voorkant brochure Lekker en gezond eten met diabetes