Volkoren couscous

Aantal personen
2 personen
Kooktijd
30 minuten
Bereidingswijze
Menugang
Soort gerecht

Ingrediënten

  • 2 rode uien
  • 400 g pompoen, gesneden
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 theelepels ras el hanout kruiden
  • 50 g rozijnen
  • 50 g hazelnoten
  • ½ groentebouillontablet, natriumarm
  • 130 g volkoren couscous
  • ½ granaatappel
  • verse peterselie naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge

Voedingswaarden (per persoon, gecontroleerd door diëtisten)

Energie
763 kcal
Koolhydraten
82,8 g
- waarvan suikers
30,5 g
Vet
28 g
- waarvan verzadigd
2,5 g
Eiwit
16,2 g
Vezels
16,5 g
Groente
265 g
Zout
1,28 g

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Pel de ui en snijd in partjes. Doe de pompoen en ui in een kom, knijp de knoflook erboven uit en besprenkel met olijfolie extra vierge. Breng op smaak met de helft van de ras el hanout kruiden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de pompoen en ui erop uit. Rooster circa 20 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.

Wel de rozijnen in een kommetje met lauw water. Giet na 5 minuten het water af. Hak de noten samen met de rozijnen en verse peterselie grof. Breng op maak met de overige ras el hanout kruiden.

Breng een pan met water aan de kook en los het groentebouillontablet hierin op.

Doe de volkoren couscous in een kom en giet de kokendhete groentebouillon erover, totdat de couscous net onder water staat. Zet afgedekt opzij. Na 5 minuten afdekken is de couscous mooi droog en rul en klaar voor gebruik. Roer de couscous los met een vork.

Halveer intussen de granaatappel en haal de pitjes eruit. Dat kan als volgt: trek de granaatappelhelft met je handen uiteen. Houd hem ondersteboven boven een kom en geef een aantal forse tikken op de schil met een pollepel. De pitjes vallen nu gemakkelijk eruit (let op: granaatappel geeft erg af).

Serveer de volkoren couscous met de gegrilde pompoen en noten-rozijnencrumble.

Garneer met granaatappelpitjes en eventueel extra verse peterselie.

Tip: Ook erg lekker met verse abrikozen, pruimen of kaneelpoeder.

Lekker en gezond eten met diabetes

Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:

  • Adviezen en tips in heldere taal
  • Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
  • Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
Voorkant brochure Lekker en gezond eten met diabetes