Winterse hertfilet

Bereiding

Schil de knolselderij en aardappel. Snijd in blokjes. Kook ze vervolgens gaar en maak er een puree van met melk. Breng op smaak met peper.

Bak de hertfilet in vloeibare margarine kort rondom goudbruin aan.

Doe de filet vervolgens in de oven bij een temperatuur van 200 graden.  dit vervolgens 10 ὰ 12 minuten verder garen. Als de filet klaar is laat hem dan 10 minuten rusten in aluminiumfolie.

Schil de peer en kook dit in de 160 ml rode wijn met 200 ml water en 5 druppels vloeibare zoetstof gaar.

Zet een pan op het vuur en doe de cranberry’s hier in. Zet ze net onder met een beetje water. Voeg de rest van de zoetstof toe en kook dit tot een grove compote.

Bak de beukenzwammen in vloeibare margarine met wat peper aan.

Gebruik voor de saus het aanbaksel van de hertfilet. Blus dit af met de rest van de rode wijn en wat water, voeg de wildfond toe.

Voeg naar smaak peper toe. Laat de saus inkoken en  haal voor het serveren door  een zeef .

Frituur de aardappelkroketjes gaar.

Serveren

Leg het peertje op een bord, leg hier de cranberry compote bij. Leg daarnaast de knolselderij puree in een bolletje op het bord.

Snijd de hertfilet in plakken en leg dit op het bord. Schep de saus over de filet en leg hierboven de beukenzwammen.

Voeg als laatste de aardappelkroketten toe. Garneer met wat groen zoals peterselie.

Suggesties:

  • Beukenzwammen niet verkrijgbaar? Champignons zijn goede vervangers.
  • Liever niet frituren? Aardappelkroketjes kunnen ook in de oven. Kijk op de verpakking voor de bereiding.
  • Geen vloeibare zoetstof in huis? Gebruik dan zoetstof in poedervorm. Kijk op de verpakking hoeveel zoetstof er voor het gerecht nodig is. Let er wel op dat zoetsof in poedervorm koolhydraten kunnen bevatten. Op de verpakking staat beschreven hoeveel koolhydraten er in het product zitten. 

Ingrediënten

  • 100 g knolselderij
  • 100 g kruimige aardappel
  • 100 ml magere melk
  • peper naar smaak
  • 4 klein geschilde peertjes
  • 200 g cranberry(veenbesjes) 
  • 200 ml rode wijn
  • 280 ml water
  • 10 druppels vloeibare zoetstof 
  • 200 g beukenzwammetjes
  • 2 el vloeibare margarine 
  • 300 g hertfilet
  • 12 kleine aardappelkroketjes
  • 40 ml wildfond

Voedingswaarden per persoon

Koolhydraten 35,7 g
waarvan suikers 15,1 g
Vet 12,5 g
waarvan verzadigd 3,9 g
Eiwit 20,2 g
Vezels 7,8 g
Groente 75 g
Zout 0,93 g
Kcal 388
Zout 0,93 g