Vragen rondom collecte en Corona?

Deze uitzonderlijke tijd vraagt ook voor de collecte van het Diabetes Fonds om speciale maatregelen. Graag informeren wij je dan ook over onze voorbereiding en geven we je antwoord op veelgestelde vragen. De situatie verandert nog wekelijks en dus werken wij deze pagina bij mochten er veranderingen zijn. (17/6/2020)

De voornaamste vraag: gaat de collecte door?

Ja, de collecte gaat door. Wij zijn volop bezig met de voorbereidingen. We houden de situatie nauwlettend in de gaten.

Hoe collecteer ik veilig?

Omdat de situatie nu nog per week verandert, publiceren wij pas na de zomervakantie hoe wij zorgen dat iedereen veilig kan collecteren.

Is het wel veilig om contant geld aan te nemen?

Ja, het is veilig om contant geld aan te nemen. Er komt een speciaal protocol voor de vrijwilligers die het geld gaan tellen.

Ik val in de risicogroep, is het wel veilig om te collecteren?

We hebben verschillende manieren om te collecteren. Kijk of één van deze manieren bij je past. Zo niet, vraag dan of iemand in je directe omgeving jouw looproute wil overnemen. Lukt dit niet, laat het op tijd weten aan de organisator.

Manieren om te collecteren:

De traditionele manier

Hierbij ga je als collectant langs de deur met de collectebus en vraag je om een gift. Dit kan contant geld zijn of de gever kan de QR-code scannen die op je collectebus zit. Of met de QR-sticker die op je legitimatiekaart is geplakt als je met je persoonlijke QR-code op pad gaat. Omdat de situatie nu nog wekelijks verandert vertellen we na de zomer hoe we ervoor zorgen dat je veilig kunt collecteren.

Collecteren met een flyer

Wil je liever geen contant geld aannemen en afstand houden? Wij ontwikkelen op dit moment een flyer met een QR-code. Deze kun je gebruiken als niet-thuis-kaartje. Maar als je liever geen contant geld wilt aannemen, kun je ook collecteren met behulp van deze flyer.

  1. Doe de flyer in de brievenbus, bel aan en doe twee stappen achteruit.
  2. Vervolgens vraag je de bewoner of deze een gift wil doen door middel van het scannen van de QR-code op de flyer.

Tip: neem je collectebus mee, dit geeft een vertrouwd gevoel voor de gever.

Omdat persoonlijk contact erg belangrijk is voor het krijgen van een gift is het beter om aan te bellen bij het flyeren. Bovendien mag je dan ook flyeren bij bewoners die 'ja/nee'- en 'nee/nee'-stickers op de brievenbus hebben zitten. Let wel op de stickers ‘geen collectanten’. Daar mag dit natuurlijk niet.

Flyeren

Bel je liever niet aan? Dan kun je de flyers door de brievenbussen doen van jouw looproute. Let op dat je deze niet in een brievenbus doet waarop de 'ja/nee'- en 'nee/nee'-stickers zitten.

Digitaal collecteren

Naast fysiek collecteren, kun je ook digitaal collecteren. Dit kan op twee manieren:

1. Maak nu alvast een online collectebus aan en deel deze met vrienden en bekenden tijdens onze collecteweek van 26 t/m 31 oktober.

2. Schrijf je in als digitale collectant, wij maken dan een collectebus voor je aan. Stuur hiervoor een e-mail naar collecte@diabetesfonds.nl. Vermeld hierin bij voorkeur ook je mobiele telefoonnummer. Wij leveren dan alles voor de start van de collecteweek bij je aan, en houden je gedurende de week op de hoogte. Je hoeft deze collectebus dan alleen nog te delen via social media of e-mail met jouw vrienden en bekenden.

Speciaal voor organisatoren/wijkhoofden:

Protocollen voor het veilig organiseren van de collecte

Ook hier geldt dat wij uiteraard bezig zijn met veilig organiseren en collecteren. Omdat de situatie nog wekelijks verandert, publiceren wij de protocollen voor veilig organiseren van de collecte, denk hierbij aan onder andere uitdelen/innemen van de collectematerialen, informeren collectanten en geld tellen pas na de zomervakantie. En ook dan kan de situatie altijd weer om aanpassingen vragen.

Wanneer kan ik de materialen bestellen?

Vanaf 1 augustus kun je de materialen bestellen. Vanaf 1 september gaan we deze uitleveren.

Zijn er wijzigingen in de materialen?

Ja, het niet-thuis-kaartje wordt vervangen door een flyer. Een voorbeeld volgt. De flyer kan zowel als niet-thuis-kaartje gebruikt worden of door collectanten die afstand willen houden of die liever niet aanbellen.

Hoeveel flyers moet ik bestellen?

De flyers worden per 25 stuks gestorteerd. Bestel voor een collectant die gewoon met de collectebus 25 flyers als niet-thuis-kaartje. Lopen ze een hele grote route, bestel er dan gewoon 50. Heb je een collectant die alleen wil flyeren, bestel dan zoveel flyers als zijn looproute aan voordeuren heeft. Weet je het niet maak gewoon een schatting.

Geen wervingskaartjes en posters voor collectanten gezocht dit jaar

Gezien de omstandigheden hebben wij besloten dit jaar geen wervingsmaterialen te laten drukken. Uiteraard hebben wij wel de aankondigingsposter collecte Diabetes Fonds om de collecte onder de aandacht te brengen.

Bedankkaartje

Het bedankkaartje wordt uitgebreid met opbrengst vanuit de persoonlijke QR-code. Meer informatie hierover volgt zo spoedig mogelijk.
Uiteraard mag je ook een mail als bedankje sturen vanuit Collectweb, scheelt schrijfwerk en is qua kosten en papierverbruik vriendelijker.

Vind je een bedankkaartje persoonlijker en leuker, bestel ze dan gerust.

Legitimatiekaart

Bestel voor iedere collectant die op pad gaat, ongeacht de methode, wel een legitimatiekaart. Zodat herkenbaar is dat ze voor het Diabetes Fonds op pad gaan. De legitimatiekaart is aangepast zodat je de persoonlijke QR-code sticker, te maken via Collecteweb, hierop kunt plakken. Meer informatie volgt.

Generieke QR-code stickers voor op de collectebus

Afgelopen jaar zijn wij van start gegaan met het bestickeren van de collectebussen met een iDEAL-QR code en Tikkie QR-code. Heb je deze stickers nog niet op de collectebus zitten, bestel deze dan zeker voor dit jaar, zodat zowel de collectant als de gever de keuze hebben om wel of geen contant geld te doneren/aan te nemen. Wil je weten hoe de QR-code werkt? Lees meer over over de QR-code.

Persoonlijke QR-code

Zoals aangekondigd gaan we dit jaar ook van start met een persoonlijke QR-code per collectant. Dit wordt ingericht in Collecteweb. Een collectant kan dan terugzien hoeveel hij/zij met de QR-code heeft opgehaald naast het eventuele contante geld. Zo wordt de opbrengst met de QR-code ook bij het betreffende collectegebied opgeteld. Meer informatie hierover volgt op een aparte pagina.

Staat je vraag er niet tussen, neem dan gerust contact op met het Collecteteam

Via e-mail collecte@diabetsfonds.nl, tel: (033) 264 20 55 of of stel je vraag met WhatsApp.