Vragen rondom collecte en corona?

De Diabetes Fonds-collecteweek 26 t/m 31 oktober 2020 gaat door, maar zal er dit jaar door het coronavirus anders uitzien. In deze veelgestelde vragen leggen we je verder uit hoe we samen op een veilige manier kunnen collecteren. Help je mee?

Houd deze pagina in de gaten voor de laatste wijzigingen. (15/10/2020)

De voornaamste vraag: gaat de collecte door?

Ja, de collecte gaat door op een aangepaste, extra veilige manier. Wij zijn volop bezig met de voorbereidingen en houden de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Daarbij volgen we de richtlijnen vanuit het RIVM. We verzoeken alle vrijwilligers om ook tijdens het collecteren de algemene richtlijnen en adviezen van het RIVM op te volgen.

Hieronder leggen wij uit op basis van welke overwegingen wij overtuigd zijn van een veilige en verantwoorde huis-aan-huis collecte:

Zowel voor de collectant als de gever geldt:

 1. Er gelden vanuit de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet (ingangsdatum 14 oktober) geen restricties, noch beperkingen ten aanzien van het collecteren aan de deur.
 2. De collectant collecteert te voet, in het algemeen in de eigen en/of omliggende straten. Hierdoor vinden geen reisbewegingen plaats.
 3. Collecteren vindt plaats in de buitenlucht, waarvan bewezen is dat de kans op besmetting minimaal is.
 4. Aan de deur kan simpel minimaal 1,5 meter afstand in acht worden genomen. De afstand die nodig is om besmetting te voorkomen. De gever kan zonder contact te maken met de collectebus het geld in de bus doen. Tevens bestaat de mogelijkheid voor contactloos doneren via iDEAL QR-code op de bus.

 Algemene richtlijnen en advies van het RIVM:

 • collecteer alleen;
 • was je handen met zeep voor en na het collecteren;
 • maak de collectebus na elk gebruik schoon met een reinigingsdoekje;
 • houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen;
 • blijf thuis bij klachten en laat je testen;
 • gebruik een mondkapje in openbare ruimtes, zoals flatgebouwen, buiten is een mondkapje niet verplicht, maar mag uiteraard wel als je dit prettig vindt;
 • gebruik handschoenen als je je hier prettig bij voelt (niet verplicht);
 • houd deze pagina in de gaten voor de laatste richtlijnen.

Hoe collecteer ik veilig?

Op een veilige manier collecteren is erg belangrijk, zeker nu. Daarom hebben we hieronder 3 manieren bedacht zodat jij - ook in coronatijd - met een gerust hart op een veilige manier kunt collecteren. Het is belangrijk dat iedereen zich houdt aan de geldende RIVM richtlijnen en adviezen. Zo beschermen we niet alleen de gezondheid van de coördinator, het wijkhoofd en de collectant, maar ook die van de gever.

Ik val in de risicogroep, is het wel veilig om te collecteren?

We hebben 3 verschillende manieren om te collecteren. Kijk of één van deze manieren bij je past. Lukt dit niet? Neem dan op tijd contact op met de organisator. Vraag eventueel of iemand in je directe omgeving jouw looproute over kan nemen.

Op welke manieren kan ik veilig collecteren?

Er zijn drie manieren om veilig te collecteren:

1. De traditionele manier: nu ook met persoonlijke QR-code

Je gaat als collectant langs de deur met een collectebus en vraagt op 1,5 meter afstand om een gift. Uiteraard staat jouw veiligheid en die van de gever hierbij altijd voorop.

 • Zet de collectebus op de grond, bel aan en doe twee stappen achteruit. Of bel aan, doe twee stappen achteruit en houd de collectebus met gestrekte arm voor je. Andere tip: Neem een opvouwbaar (camping)krukje mee en zet daar de collectebus op en doe twee stappen achteruit. Heb je nog andere ideeën, geef dit dan aan ons door!
 • Was voor en na het collecteren je handen en desinfecteer je collectebus na het collecteren.

Doet er iemand open?

 • Vraag om een gift. Dit kan contant: de gever stopt dan zelf geld in de bus. Het kan ook mobiel: de gever scant de QR-code op de collectebus of de QR-sticker die op je legitimatiekaart is geplakt.
 • Bedank de gever. Zodra de deur dicht is kun je de collectebus desinfecteren en je looproute vervolgen.

Is er niemand thuis?

 • Doe de donatieflyer in de brievenbus of kom op een ander moment terug.

2. Collecteren met een donatieflyer

Wil je liever geen contant geld aannemen, en afstand houden? Ga dan met de donatieflyer op pad. Hierop staan zowel het bankrekeningnummer van het Diabetes Fonds als de iDeal QR-code. Doneren via de QR-code is veilig, anoniem en betrouwbaar.

Tip: Persoonlijk contact is erg belangrijk bij het krijgen van een gift, daarom is het beter om aan te bellen tijdens het flyeren. Bovendien mag je dan ook flyeren bij bewoners die 'ja/nee'- en 'nee/nee'-stickers op de brievenbus hebben zitten. Let wel op de stickers ‘geen collectanten’. Daar mag dit natuurlijk niet.

Bel aan met de donatieflyer

 • Doe je legitimatiekaart om, dit geeft een vertrouwd gevoel bij de gever.
 •  Doe de flyer in de brievenbus, bel aan en doe twee stappen achteruit. Vervolgens vraag je de bewoner of deze een gift wil doen via de QR-code op de flyer.

Doe de donatieflyer in de brievenbus

 • Bel je liever niet aan? Doe de flyer door de brievenbussen van jouw looproute. Let op dat je deze niet in een brievenbus doet waarop de 'ja/nee'- en 'nee/nee'-stickers zitten.

3. Digitaal collecteren

Naast fysiek collecteren, kun je ook digitaal collecteren. Dit kan op twee manieren:

 • Schrijf je in als digitale collectant. Maak nu alvast een online collectebus aan en deel deze met vrienden en bekenden tijdens onze collecteweek van 26 t/m 31 oktober.

Speciaal voor organisatoren/wijkhoofden:

Protocollen voor het veilig organiseren van de collecte

Ook hiervoor geldt dat wij uiteraard bezig zijn met het veilig organiseren en collecteren. Denk hierbij aan het uitdelen en innemen van de collectematerialen, informeren van collectanten en geld tellen. Zie ook ons collecteprotocol voor organisatoren en wijkhoofden. Houd te allen tijde de richtlijnen van het RIVM aan.

Wanneer kan ik de materialen bestellen?

Vanaf 1 augustus kun je de materialen bestellen. Vanaf 1 september gaan we deze uitleveren.

Zijn er wijzigingen in de materialen?

Ja, het niet-thuis-kaartje wordt vervangen door de donatieflyer. De flyer kan zowel als niet-thuis-kaartje gebruikt worden als door collectanten die afstand willen houden of die liever niet aanbellen.

Hoeveel flyers moet ik bestellen?

Bestel voor een collectant die gewoon met de collectebus loopt 25 flyers als niet-thuis-kaartje. Loopt hij/zij een hele grote route, bestel er dan gewoon 50. Heb je een collectant die alleen wil flyeren, bestel dan zoveel flyers als de looproute aan voordeuren heeft. Weet je het niet, maak gewoon een schatting.

Geen wervingskaartjes en posters voor collectanten gezocht dit jaar

Gezien de omstandigheden hebben wij besloten dit jaar geen wervingsmaterialen te laten drukken. Uiteraard hebben wij wel de aankondigingsposter 'collecte Diabetes Fonds' om de collecte onder de aandacht te brengen.

Bedankkaartje

Het bedankkaartje wordt uitgebreid met opbrengst vanuit de persoonlijke QR-code. Deze opbrengst vind je terug in Collecteweb, in de collectebus van de collectant. Hiervoor moet je wel voor de collectant een collectebus aanmaken in Collecteweb. 
Uiteraard mag je ook een mail als bedankje sturen vanuit Collectweb, dat scheelt schrijfwerk en is vriendelijker qua kosten en papierverbruik.

Vind je een bedankkaartje persoonlijker en leuker, bestel ze dan gerust!

Legitimatiekaart

Bestel voor iedere collectant die op pad gaat, ongeacht de methode, wel een legitimatiekaart. Zodat herkenbaar is dat hij voor het Diabetes Fonds op pad gaat. De legitimatiekaart is aangepast zodat je de persoonlijke QR-code sticker, te maken via Collecteweb, hierop kunt plakken. 

Generieke QR-code stickers voor op de collectebus

Afgelopen jaar zijn wij van start gegaan met het bestickeren van de collectebussen met een iDEAL-QR code en Tikkie QR-code. Heb je deze stickers nog niet op de collectebus zitten? Bestel ze dan zeker voor dit jaar, zodat zowel de collectant als de gever de keuze hebben om wel of niet contant geld te doneren of aan te nemen. Wil je weten hoe de QR-code werkt? Lees meer over over de QR-code.

Persoonlijke QR-code

Zoals aangekondigd gaan we dit jaar ook van start met een persoonlijke QR-code per collectant. Deze codes kunnen aangemaakt worden via Collecteweb. Een collectant kan dan terugzien hoeveel hij/zij met de QR-code heeft opgehaald naast het eventuele contante geld. Zo wordt de opbrengst met de QR-code ook bij het betreffende collectegebied opgeteld. Instructie aanmaken gepersonaliseerde iDEAL QR-code. Kom je er niet uit of heb je geen printer, vraag het collecteteam om de stickers te printen. Dat kan via e-mail collecte@diabetesfonds.nl of tel.: 06 82557644. 

Praktische tips over contact met de collectanten?

Uiteraard houd je 1,5 meter afstand, zoals nu voor iedereen nog steeds geldt. Verder kun je hiermee rekening houden:

 • Maak de collectebussen schoon met een vochtig reinigingsdoekje, vraag ook de collectant dit te doen na afloop van zijn ronde.
 • Spreek met de collectant af dat hij de bus alleen komt ophalen, en verdeel dit desnoods in tijdblokken zodat er niet te veel collectanten tegelijk komen.
 • Breng je de collectebus rond, bel dan aan, geef het tasje of de bus af, en ga niet naar binnen.
 • Noteer dit jaar voor jezelf wie een bus heeft ontvangen en of je deze terug hebt gehad op de uitgiftelijst. 
 • Spreek eventueel af dat de collectant de bus pas vanaf de woensdag na de collecte inlevert.

Geld tellen

 • Tel het geld dit jaar niet met de collectant maar met een bekende. Hanteer nog wel het vier ogenprincipe.
 • Was voor het na het tellen je handen, draag eventueel handschoentjes bij het tellen.
 • Moeite met afstorten doordat bankfilialen dicht zijn? Neem contact op met het collecteteam. Dan kijken wij hoe we kunnen helpen.

Staat je vraag er niet tussen, neem dan gerust contact op met het Collecteteam

Via e-mail collecte@diabetesfonds.nl, tel.: (033) 462 20 55 of of stel je vraag met WhatsApp.

We zijn enorm blij met jouw inzet, veel succes!