9 APR. 2018

Nederlanders eten veel meer suiker dan ze zelf denken. Maar liefst 95% schat de eigen suikerinname aanzienlijk te laag in: 10 suikerklontjes in plaats van 30 suikerklontjes per dag. Ook denkt de Nederlander dat hij minder suiker binnenkrijgt dan anderen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Diabetes Fonds onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Gemiddeld krijgen mensen 30 suikerklontjes per dag binnen. Zelf denkt de Nederlander dat hij er 10 binnenkrijgt. Ook denken Nederlanders dat ze zelf minder suiker innemen dan de rest van Nederland. Zij schatten de suikerinname van de Nederlander op 16 suikerklontjes per dag.

Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds: ‘De resultaten van het onderzoek zijn alarmerend. Het is niet gek dat consumenten denken dat ze drie keer minder suiker binnen krijgen, want er zit onnodig veel suikers in producten waarvan men het niet zou verwachten. Zoals in ontbijtgranen, zuiveldranken, sauzen, dressings en tussendoortjes.’ 

De voedselindustrie moet in versnelling
9 op de 10 Nederlanders geeft aan dat ze het belangrijk vinden dat er minder suiker in producten wordt gebruikt. Maar liefst 86% vindt dat fabrikanten minder suiker aan producten moet toevoegen.
‘Het is de hoogste tijd dat de industrie gehoor geeft aan deze wens. Op de achtergrond bewegen een aantal bedrijven gestaag de goede kant op, door minder suiker aan producten toe te voegen. Maar nog lang niet snel en effectief genoeg om de suikerinname terug te dringen. Alhoewel in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling afspraken zijn gemaakt over het verminderen van calorieën (suiker en vet) in voedingsmiddelen vóór 2020, maken wij ons zorgen over de ambities en het tempo van de deelplannen binnen het Akkoord, en het aantal deelplannen dat tot nu toe is opgesteld. En dat is zorgwekkend,’ aldus Hanneke Dessing. Meer dan 1,1 miljoen Nederlanders heeft diabetes type 2 en dat aantal groeit met ruim 1.000 per week. De hoge gemiddelde suikerinname heeft grote impact op het ontstaan van deze ziekte.

Start Suiker Terugroepactie
Het Diabetes Fonds faciliteert vanaf vandaag consumenten met de Suiker Terugroepactie. Ze kunnen hun stem hoorbaar maken door producten online terug te roepen. De Suiker Terugroepactie laat voorbeelden zien van productcategorieën en producten waar onnodig veel suiker zit. De consument kan het product dat niet aan zijn verwachtingen voldoet via Facebook terugroepen en daarmee een gericht signaal aan de voedselindustrie afgeven. 

Meer informatie?

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070