10 JUN. 2024

Nederlanders consumeren twee keer zoveel toegevoegde suiker dan dat zij zelf denken. Gemiddeld denken mensen dat ze 7,4 suikerklontjes per dag aan toegevoegde suiker binnenkrijgen. In werkelijkheid is dit ruim 14 suikerklontjes. Op jaarbasis is dit een onderschatting van 10 kilo suiker per persoon. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van het Diabetes Fonds. We consumeren ongemerkt meer onnodige suikers dan we zelf denken, en dat is niet goed voor onze gezondheid. Om mensen bewust te maken van hun suikerinname en verborgen toegevoegde suikers in producten, organiseert het Diabetes Fonds voor de zevende keer de Nationale Suiker Challenge (10 tot en met 16 juni). Iedereen die een week lang álle toegevoegde suikers wil mijden kan meedoen.

'De Nationale Suiker Challenge is hard nodig', aldus Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds. 'Het aantal mensen in Nederland dat risico loopt op diabetes type 2 is enorm groot: 1,4 miljoen mensen hebben prediabetes, een voorfase van de ziekte. Mensen met prediabetes lopen een groot risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Nu al zijn er 1,1 miljoen mensen met deze ziekte. Ik maak me grote zorgen over de diabetesgolf die op ons afkomt.

Het is belangrijk om gezond te eten en drinken met zo min mogelijk toegevoegde suikers om je risico op diabetes type 2 te verkleinen. Die suikers worden aan veel producten toegevoegd, ook aan producten waarvan je het niet zou verwachten. Ik snap daarom wel dat mensen hun suikerinname zo laag inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge maken we mensen hiervan bewust en helpen we om een gezondere keuze te maken.'

Oók toegevoegde suikers in pakjes en zakjes

Driekwart van onze dagelijkse inname aan toegevoegde suiker halen we niet alleen uit de welbekende zoete producten zoals koek, snoep en frisdrank, maar ook uit smaakmakers zoals kant-en-klare pakjes sauzen of zakjes kruidenmixen. Uit het onderzoek blijkt dat ruim driekwart van Nederland 1 dag per week of vaker kookt met pakjes en zakjes. Terwijl koken zonder pakjes en zakjes even makkelijk, lekker en snel is. En een stuk gezonder. Het heeft veel voordelen:

  • Eigen kruiden gebruiken is even snel en makkelijk als een pakje of zakje. Zeker wanneer je een ruime voorraad maakt van je favoriete kruidenmixen.
  • Het gebruiken van eigen kruiden is goedkoper. Als je één keer investeert in tien soorten gevarieerde gedroogde kruiden, hoef je soms maanden- of zelfs jarenlang geen nieuwe kruiden te kopen.
  • Met eigen kruiden breng je het gerecht nog lekkerder en beter op smaak. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor marinades voor je barbecuevlees of -vis.
  • Je weet wat je eet, want je eet alleen pure kruiden. Zonder allerlei toevoegingen als suiker, zout of onnodige conserveermiddelen.
  • Je eet gezonder door te koken zonder pakjes en zakjes, omdat je geen toegevoegde suikers binnenkrijgt.

Meer dan 50 suikerschuilnamen

Uit het onderzoek blijkt dat van de Nederlanders die wekelijks koken met pakjes en zakjes, bijna drie op de tien Nederlanders nooit op de ingrediëntenlijst van een pakje of zakje kijkt. Terwijl juist daar te zien is hoeveel suikers zijn toegevoegd aan producten. Het lezen van die ingrediëntenlijst is echter nog best lastig: suiker kent wel meer dan 50 schuilnamen, waardoor het moeilijk is om te herkennen.

Voor mensen die bewuster om willen gaan met hun suikerinname heeft het Diabetes Fonds daarom een tip. Neeke Smit, diëtist bij het Diabetes Fonds: 'Om suiker te herkennen is letten op woorden die eindigen op -ose, zoals dextrose, of –stroop en -siroop belangrijk. Kijk maar eens op het etiket van jouw favoriete kruidenmixen, dan zie je welke onnodige suikers er allemaal zijn toegevoegd. Met de challenge dagen we je uit om onder meer die pakjes en zakjes te laten staan en vers en onbewerkt te koken. Je zult zien dat de gerechten net zo lekker smaken.'

Tijdens de Nationale Suiker Challenge deelt het Diabetes Fonds meer van dit soort inzichten en tips om mensen te helpen met gezonder eten en drinken. Zo ontvangt iedere deelnemer een digitaal receptenmagazine boordevol tips en inspiratie. Iedereen die een week alle toegevoegde suikers wil mijden kan gratis meedoen. Aanmelden kan via suiker-challenge.nl. De challenge loopt van 10 tot en met 16 juni.

Meer informatie?

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070