Vijf schaaltjes met verschillende soorten suiker(klontjes)

Het Diabetes Fonds werkt aan aandacht het belang van een lagere suikerconsumptie, voor minder risico op diabetes type 2. 

We pakken diabetes op twee manieren aan. Natuurlijk werken we keihard aan wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingen van diabetes en de complicaties ervan. Daarnaast werken we ook op andere manieren aan een betere gezondheid van alle Nederlanders, met of zonder diabetes type 1 of 2. Daarin is het thema ‘lagere suikerconsumptie’ belangrijk. Hierin zijn al belangrijke mijlpalen behaald. 

Meer onderzoek door suikeraandacht

Het Diabetes Fonds wil Nederland bewust maken van de hoge suikerinname. De misleiding rond suikerrijke voeding onder de aandacht brengen, mensen bewuster maken van dagelijkse verleidingen en inspireren tot gezonde keuzes. 

Dat doen we samen met bedrijven en andere partners, die bovendien diabetesonderzoek steunen met een financiële bijdrage. Dus de samenwerking rond ‘minder suiker’ levert ook meer geld op voor belangrijk onderzoek naar zowel diabetes type 1 als type 2.

Meer weten?

Heb je vragen over onze extra focus op suiker? Hieronder zetten we een aantal vragen en antwoorden op een rij.

Moet je je niet richten op calorieën in plaats van suikers alleen?

Het aantal kilocalorieën in voedingsmiddelen is natuurlijk belangrijk. Wel verhogen suikers uit dranken het risico op diabetes type 2 het meest. Het zijn dan ook vaak extra calorieën omdat bijvoorbeeld een glas frisdrank met suiker niet verzadigt en je daarnaast gewoon ook andere dingen eet. Ook is suiker een echte verleider. Veel dingen waar suiker in zit bevatten ook veel vetten, en dat levert je dan extra calorieën op. Daarom is suiker een belangrijke factor die veel calorieën scheelt.

Wat doet suiker met je als je diabetes hebt?

Te veel suiker is voor niemand gezond, voor mensen met en zonder diabetes type 1 of 2. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld een verband tussen toegevoegde suikers en een toename in hart- en vaatziekten. Doordat je meer calorieën binnenkrijgt, neemt de kans op overgewicht en vetten in het bloed toe. Daarnaast leidt te veel suiker uit frisdranken en vruchtensappen ook nog tot aanmaak van vetten in de lever. Dat maakt het lichaam minder gevoelig voor insuline, en kan leiden tot schommelende bloedsuikers. 

Bij een hypo moet je toch wel suiker?

Inderdaad is suiker voor mensen met een hypo heel belangrijk. Op dat moment is belangrijker om snel de bloedsuikerspiegel te verhogen dan de nadelige effecten van suiker. Wel wordt meestal aangeraden om niet meer suiker dan nodig te nemen tijdens of na een hypo, omdat de bloedsuikerspiegel dan juist weer te veel naar boven kan doorschieten en je daar weer beroerd van wordt.

Een andere vraag? Stel hem dan gerust, e-mail naar info@diabetesfonds.nl of bel (033) 4622055.  (op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur).

Foto: Sunny Forest / Shutterstock.com