Effecten koolhydraten review- Shutterstock Kotomiti Okuma

Koolhydraatbeperking is op dit moment een trend voor de behandeling van type 2 diabetes. Maar wat is nou het effect hiervan? Prof. Hanno Pijl onderzoekt dit door alle beschikbare onderzoeken naast elkaar te zetten.

Steeds meer mensen met type 2 diabetes eten volgens een koolhydraatarm (koolhydraatbeperkt) dieet. Het betekent dat je minder koolhydraten eet en naar verhouding meer vetten en eiwitten. Veel mensen met diabetes type 2 hebben goede ervaringen met dit dieet, en zeggen betere bloedsuikerwaarden te hebben en beter af te vallen.  

Effecten van koolhydraatarm

Ook de officiële richtlijn voor voeding bij diabetes van de Nederlandse Diabetesfederatie staat positief tegenover koolhydraatbeperking. Alleen is er nog geen goed overzicht van recent wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van koolhydraatarm eten. De behoefte –nationaal en internationaal- aan een dergelijke 'systematische review' is groot: er bestaat bijvoorbeeld nog steeds verwarring over hoe goed koolhydraatarm nou écht werkt, en of het wel goed is om koolhydraten te vervangen door vet.

Prof. dr. Hanno Pijl (LUMC) voert nu met geld van het Diabetes Fonds een zogeheten 'Cochrane review' uit, wat wetenschappelijk de beste methode is om de effecten van koolhydraatbeperking te bepalen. 

Jouw bijdrage heeft zin

Maak meer onderzoek naar diabetes mogelijk.