Herziening Voedings­richtlijn naar nieuwste inzichten

Voeding is een belangrijk onderdeel van de behandeling van diabetes. Om duidelijkheid te creëren over wat gezonde voeding is voor mensen met diabetes, heeft de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) een voedingsrichtlijn diabetes. Onlangs is deze NDF Voedingsrichtlijn herzien.

Voor professionals

De voedingsrichtlijn is bestemd voor professionals die in de diabeteszorg werken. Met deze richtlijn kunnen ze voedingsadviezen geven aan mensen met diabetes type 1 of 2, vrouwen met zwangerschapsdiabetes of mensen met een verhoogde kans op diabetes type 2.  

Herziening

De voedingsrichtlijn bestaat al langer maar wordt regelmatig herzien, gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke inzichten. De vorige richtlijn stamt uit 2015. Voor de huidige herziening hebben onderzoekers van de Universiteit Wageningen de resultaten uit wetenschappelijke studies over voeding en diabetes onderzocht en op een rij gezet. Ook hebben zij gekeken naar andere internationale richtlijnen over voeding bij diabetes. Vervolgens heeft een werkgroep deze bevindingen omgezet in aanbevelingen over voeding bij diabetes voor zorgverleners in de zorgpraktijk. De werkgroep bestaat uit de onderzoekers, diabetespatiënten, diëtisten, huisartsen en diabetesverpleegkundigen.

Waarom een voedingsrichtlijn?

De NDF Voedingsrichtlijn wordt opgesteld om ervoor te zorgen dat de voedingsadviezen die zorgprofessionals geven aan mensen met diabetes met elkaar overeenkomen, elkaar ondersteunen en in ieder geval niet tegenspreken. Er is veel informatie over voeding en diabetes te vinden op internet en op (sociale) media. Deze informatie is  soms tegenstrijdig en lang niet altijd gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, hetgeen bij de adviezen van de Voedingsrichtlijn wel het geval is.

Wat is veranderd?

Net als in de Voedingsrichtlijn van 2015 ligt in deze richtlijn het accent niet op afzonderlijke voedingsstoffen, zoals koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. De nadruk ligt meer op voedingsmiddelen en voedingspatronen, zoals mediterraan, vegetarisch, vetbeperkt of koolhydraatbeperkt. Duidelijk is dat meerdere voedingspatronen een gunstig effect hebben op de glucosewaarden van mensen met diabetes en het risico op diabetescomplicaties kunnen verkleinen. De kwaliteit van de voedingsmiddelen is belangrijker dan de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Er is geen ideale verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten voor alle mensen met diabetes. Dit verschilt per persoon, afhankelijk van leeftijd, gewicht, activiteiten, gezondheid, medicatie en eigen eetvoorkeuren. Iedereen heeft dus een persoonlijk voedingsadvies nodig. Advies wat wordt gegeven door de diëtist.

In de recente richtlijn is de informatie over voedingspatronen en de behandeling van overgewicht herzien en uitgebreid met praktische aanbevelingen. Ook is er meer informatie over bijzondere situaties en over het verband tussen vitaminen, mineralen en diabetes. Naast de bestaande hoofdstukken over kinderen en zwangere vrouwen, is er een hoofdstuk over ouderen toegevoegd.

De voedingsrichtlijn is te vinden op: www.zorgstandaarddiabetes.nl/ndfvoedingsrichtlijndiabetes. De voedingsadviezen staan ook in de vernieuwde brochure 'Lekker en gezond eten met diabetes' van het Diabetes Fonds.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2019.18.002
Status: afgerond
Onderzoeker: C. Bruggers
Kosten: € 38.500

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.