Later risico op diabetes type 2 al verkleinen tijdens zwanger­schap

Kinderen van zwangere vrouwen met overgewicht en zwangerschapsdiabetes of diabetes type 2 hebben zelf later ook een grotere kans op diabetes type 2. Zo wordt de aanleg voor diabetes type 2 doorgegeven aan volgende generaties. Hoe voorkomen we dat?

In het eerste deel van het onderzoek bekijkt dr. Gaillard de invloed van het gewicht en bloedsuikers van de zwangere moeder op de latere kans op diabetes type 2 bij het kind. Ze doet dit in de Generation R studie, een grote studie onder 6.000 moeders en hun kinderen. Ze meet bij de kinderen groei, gewicht, vet en de suikerstofwisseling.

Voedingsadvies

In het tweede deel van het onderzoek ontwikkelt dr. Gaillard een voedingsprogramma voor 700 zwangere vrouwen. Zij krijgen tijdens een groepsbijeenkomst en in individuele gesprekken voedingsadviezen. Deze adviezen zijn gebaseerd op de resultaten van het eerste deel van het onderzoek.  

Het doel van dit onderzoek is om nieuwe voedingsprograma's te ontwikkelen voor zwangere vrouwen gericht op het voorkomen van type 2 diabetes bij henzelf, hun kinderen en kleinkinderen.

Jouw bijdrage heeft zin

Maak meer onderzoek naar diabetes mogelijk.

Maak meer onderzoek naar diabetes mogelijk.