Nieuwe bron van insulineproducerende cellen

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut zijn erin geslaagd om stamcellen uit de alvleesklier te veranderen in insulineproducerende cellen. Dit is goed nieuws voor mensen met diabetes type 1, die een tekort hebben aan insulineproducerende cellen.

Mensen met diabetes type 1 hebben een tekort aan insulineproducerende bètacellen, waardoor het lichaam geen insuline meer aanmaakt. Daarom moeten ze hun hele leven insuline spuiten.

Een oplossing is transplantatie van insulineproducerende bètacellen om de voorraad weer aan te vullen. Deze cellen komen van donororganen, maar door een tekort hieraan kunnen maar enkele mensen met diabetes type 1 hiermee worden geholpen. Onderzoekers werken hard om op andere manieren aan deze cellen te komen. Bijvoorbeeld ze zelf maken uit andere soorten cellen.

Cellen vermenigvuldigen en transplanteren

De onderzoekers hebben in het lab bepaalde voorlopercellen uit de alvleesklier van muizen omgevormd tot een insulineproducerende cel. Ook hebben ze deze cellen weten te vermenigvuldigen in het laboratorium, in de vorm van klompjes cellen. Deze cellen zijn ook getransplanteerd naar muizen en, heel bijzonder: de nieuwe cellen produceerden daar keurig insuline.

Vervolgens gingen de onderzoekers menselijke insulineproducerende vermenigvuldigen. Ook deze menselijke cellen kunnen in het laboratorium uitrijpen tot insulineproducerende cellen, als ze de juiste signalen krijgen. Na transplantatie naar muizen vonden de onderzoekers ook insuline in het bloed.

Volgende stap

Met dit onderzoek is aangetoond dat cellen uit de alvleesklier kunnen vermenigvuldigen en uitrijpen tot cellen die insuline maken. Dit is een belangrijke stap omdat menselijke cellen in de toekomst nodig zijn voor transplantatie. Nu moet de techniek nog beter en veiliger worden gemaakt, zodat het op den duur ook op mensen getest kan worden. 

Meer informatie over het onderzoek op kennislink.nl

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2007.16.001
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. E.J.P. de Koning
Kosten: € 500.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.