Relatie tussen diabetes en versuikerde eiwitten

Niet alle gevallen van diabetes type 2 kunnen verklaard worden. Een mogelijke dader wordt gezocht in versuikerde eiwitten in voedsel. Onderzoekers in Maastricht willen kijken of het eten daarvan de kans op diabetes type 2 verhoogt. 

Versuikerde eiwitten ontstaan uit een reactie tussen glucose en eiwitten. Dit gebeurt ook in ons eigen lichaam. Deze lichaamseigen versuikerde eiwitten zorgen dat ons lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. De vraag is: hebben versuikerde eiwitten in voeding hetzelfde schadelijke effect?

Gebakken voedsel

Versuikerde eiwitten ontstaan wanneer je voedsel langdurig verhit. Bijvoorbeeld dat lekkere, knapperige korstje op brood, cake, biefstuk of frites. Versuikerde eiwitten komen veel minder voor wanneer je eten kookt.

Dieet

In dit onderzoek gaan 80 mensen met overgewicht gedurende 4 weken een dieet volgen. De helft van de groep eet weinig versuikerde eiwitten, de andere helft juist veel. Daarna wordt het effect van de voeding op het lichaam gemeten.

Vervolg

Als versuikerde eiwitten in voeding inderdaad de kans op diabetes type 2 vergroot, gaan de onderzoekers hierover praten met de voedingsindustrie. Hopelijk kunnen oplossingen worden bedacht om het aantal versuikerde eiwitten in voeding te verminderen.

Dit project wordt in samenwerking met ZonMw (subsidient van de overheid) gefinancierd.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2016.00.1865
Status: Lopend
Onderzoeker: prof. dr. C.G. Schalkwijk
Kosten: € 300.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.