Betere kwaliteit van leven

Diabetes is voor iedereen anders, maar bijna nooit zonder gevolgen. Als je pech hebt, ontneemt diabetes je je nachtrust, levenslust of zelfs seksleven. Dat willen we veranderen! Daarom zorgen we voor praktisch onderzoek, dat mensen direct helpt. En we zorgen ervoor dat nieuwe kennis uit onderzoek snel wordt toegepast.

Het Diabetes Fonds investeert in de kwaliteit van leven van mensen met diabetes. Omdat iedereen recht heeft op een gezonde dosis levensgeluk.

Dit willen we bereiken

Dat mensen diabetes krijgen, is al erg genoeg. Daarom willen we dat iedereen die door deze ziekte wordt overvallen daar zo min mogelijk last van heeft. En betalen we onderzoek gericht op verminderen van de geestelijke gevolgen van diabetes.

Zo ver zijn we

Onderzoekers bekijken waar mensen met complicaties het beste mee geholpen zijn. Als we weten welke aanpak werkt, kunnen we deze bij iedereen gebruiken. Dit weten we al door onderzoek dat mogelijk is gemaakt met geld van donateurs:

  • Veel mensen met diabetes hebben een depressie. Een op de tien mensen met diabetes zelfs een ernstige. Door dit onderzoek is het normaler en makkelijker geworden om hiervoor hulp te krijgen. Ook is online begeleiding ontwikkeld: diabetergestemd.nl.
  • Mensen met diabetes kunnen meestal even goed en veilig autorijden als mensen zonder diabetes. Een te lage bloedsuiker hoeft geen gevaar te zijn, als de bestuurder op tijd maatregelen neemt.
  • Iemand met diabetes en zijn partner kunnen het oneens zijn over diabetes. Bijvoorbeeld over hoe ernstig diabetes is. Daardoor gaan mensen anders om met diabetes. Het leidt zelfs tot hogere bloedsuikerwaarden, waarschijnlijk door stress van het meningsverschil. Door dit onderzoek is daar meer aandacht voor.
  • Nogal wat mensen met diabetes hebben problemen met seks. Maar niet iedereen praat daar zo makkelijk over. Ook hulpverleners niet. Een stappenplan voor huisartsen maakte het bespreekbaar

Wat is de volgende stap?

Zodra we weten hoe diabetes je leven precies beïnvloedt en we hier effectieve oplossingen voor hebben, kunnen we aan de slag. Enkele voorbeelden:

  • Onderzoekers begeleiden mensen met diverse stadia van diabetes met extra aandacht voor hun welzijn. Ze checken hoe mensen denken over diabetes, hoe ze steun krijgen uit hun omgeving en hoe het met hun zelfvertrouwen gaat. Ondertussen bedenken ze hulpprogramma’s, die bij bewezen succes voor iedereen een oplossing kunnen zijn.
  • Veel jongeren met diabetes type 1 hebben het emotioneel zwaar. Maar hoeveel van hen eigenlijk? En hoe zit het met hun ouders? Heeft het effect op hun diabetes? Dat zijn we aan het uitzoeken

Onderzoek heeft zin!

Elke behandeling voor diabetes komt voort uit eerder onderzoek. Daarom blijven we werken aan nieuw belangrijk onderzoek. Want we willen nog betere behandelingen, en genezing! Jouw hulp is daarbij onmisbaar. Steun onderzoek, alle beetjes helpen. Of doe zelf mee aan onderzoek als proefpersoon. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.