Info-avond type 1 in Leiden

Op 12 april waren we te gast in het LUMC in Leiden, voor een info-avond over diabetes type 1-onderzoek. Bart Roep en Henk-Jan Aanstoot spraken over de verscheidenheid van diabetes. Een korte terugblik.

Van dichtbij en verder weg kwamen een paar honderd geïnteresseerden naar het LUMC, om na een broodje en soep bijgepraat te worden over onderzoek. Na een eerste welkom door Wanda Catsman, communitymanager van diabetestype1.nl, kregen verschillende sprekers het woord. Met als speciale gasten van de avond: onderzoekers prof. dr. Bart Roep van het LUMC en dr. Henk-Jan Aanstoot van Diabeter.

Grote Sprongen

Als aftrap vertelde Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, kort over de activiteiten van het fonds. Het fonds gaat voor een toekomst zonder diabetes, maar in de tussentijd ook voor een beter leven met diabetes. Samenwerking met andere partijen verdrievoudigt nu elke euro vanuit het Diabetes Fonds voor onderzoek en zo maken we grote sprongen. Ook lichtte ze de actuele campagne van het fonds toe, de ‘suiker-terugroepactie’. Die is bedoeld om de overheid en industrie te doordringen van het belang van gezondere producten in supermarkten en openbare plekken.

Onderzoek naar verscheidenheid

Dr. Henk-Jan Aanstoot is kinderarts-diabetoloog en mede-oprichter van Diabeter. Zelfs met de huidige moderne hulpmiddelen en therapieën halen de meeste mensen geen ideale bloedsuikerwaarden, zei hij. Dat komt omdat er niet één diabetes type 1 is. De ziekte is heel divers en onderzoek vanuit Diabeter wil die verscheidenheid in kaart brengen. Daarvoor kijken ze bijvoorbeeld naar iemands genenprofiel. Ook zijn er de laatste tijd dankzij onderzoek belangrijke nieuwe inzichten over het ontstaan van diabetes type 1 en complicaties.

Intussen gaan de ontwikkelingen in hulpmiddelen ook verder, in het kader van ‘leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel’. Tot het moment dat genezing mogelijk is, zal de time in range, de tijd binnen ideale bloedsuikerwaarden, zeker nog verbeteren. Zo zijn de eerste half-automatische kunstalvleesklieren al een feit. Er wordt ook gewerkt aan glucagon via een neusspray. Zodat je bij laag zitten gewoon een pufje kunt nemen in plaats van altijd iets te moeten eten. > Meer over de presentatie van Henk-Jan op diabetestype1.nl

‘Barcodes’ bepalen voor de beste behandeling

De zaal hing daarna aan de lippen van prof. dr. Bart Roep, die onder meer het laatste nieuws meldde over zijn onderzoek naar celtherapie, de D-sense studie. Daarin werkt hij aan het heropvoeden van het afweersysteem. Het team bewerkt afweercellen tot een soort vaccin, dat het lichaam moet afleren om te reageren tegen de insulineproducerende bètacellen.

De eerste fase van dit onderzoek gaat voorspoedig en de resultaten zien er heel veelbelovend uit. Het is nog te vroeg om te weten of de therapie gaat werken. Maar de onderzoekers zijn optimistisch. Het eerste doel, de veiligheid en haalbaarheid testen, verloopt goed. Roep benadrukte ook dat deze therapie niet bij iedereen zal werken, omdat diabetes type 1 zo verschillend is per persoon. Ze kijken nu aan de hand van genetische ‘barcodes’ van mensen wie ze in de toekomst hoe kunnen behandelen. > Meer over de presentatie van Bart op diabetestype1.nl.

Samen komen we verder

Rens Vandeberg, Hoofd Kennis & Innovatie bij Diabetes Fonds sloot af met een kort overzicht van onderzoek waarin het Diabetes Fonds momenteel investeert. Dat is onderzoek naar betere behandelingen en genezing van diabetes type 1 en type 2 en complicaties. Rens legde ook uit hoe het fonds slim investeert door samenwerking met andere fondsen en het bedrijfsleven, die weer eigen geld, kennis en kunde inbrengen. Zo gaan nieuwe ontwikkelingen sneller, en komen ontdekkingen uit onderzoek eerder naar de praktijk.

Informele borrel

Met een drankje en hapje in de hand was er daarna ruimte om 1-op-1 persoonlijke vragen te stellen aan de onderzoekers. Daar maakte iedereen dankbaar gebruik van! Ook waren er veel medewerkers van het Diabetes Fonds, die informatie gaven over diverse onderwerpen, vragen beantwoordden en zelf ook inspiratie opdeden uit de verhalen van de bezoekers. Veel mensen zetten hun handtekening voor de stichting Zorgeloos met diabetes naar school. Die pleit voor afschaffing van de vrijblijvendheid over diabetesbegeleiding op scholen.

Tot de volgende keer?

De volgende info-avond over diabetes type 1-onderzoek is op 14 november in Amersfoort, waarop prof. dr. Eelco de Koning zal vertellen over onderzoek naar celtransplantatie, en Robin Koops over de kunstalvleesklier. Begin mei kun je je aanmelden, via de nieuwsbrief e-dialoog krijg je vanzelf een uitnodiging.