Bijeenkomst van Diabetes Fonds April 2019

Donderdagavond 4 april waren we te gast in Zwolle voor de eerste van onze twee diabetes type 1-informatieavonden van dit jaar. Een korte terugblik!

Vanuit het hele land verzamelden bijna driehonderd geïnteresseerden zich in het Windesheim College in Zwolle, om bijgepraat te worden over onderzoek. Na een hartelijk welkom door Wanda Catsman, communitymanager van diabetestype1.nl, kregen verschillende sprekers het woord. Met als speciale gasten: onderzoekers dr. Bastiaan de Galan van het Radboudumc in Nijmegen en prof. dr. Paul de Vos van de Rijksuniversiteit Groningen.

Grote sprongen

Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, praatte de aanwezigen kort bij over de activiteiten van het fonds. Ze vertelde over onze doelstelling om grote sprongen te maken in de genezing en behandeling van diabetes.

Een hechtere samenwerking met Diabetesvereniging Nederland past daar heel goed bij: ‘Wij denken dat we samen de grote sprongen nog groter kunnen maken’. Ze sloot af met de aankondiging van een nieuwe campagne in samenwerking met RTL. Hiermee zal diabetes meer voor het voetlicht komen bij het grote publiek.

Hypo’s en hypo-unawareness

Dr. Bastiaan de Galan werkt als internist en onderzoeker bij het Radboudumc. Hij doet onderzoek naar hypo-unawareness, het verschijnsel dat je hypo’s minder goed opmerkt.

De Galan liet zien dat de hersenen van mensen die een hypo niet goed voelen aankomen, sneller melkzuur als alternatieve brandstof opnemen en gebruiken. Hierdoor wordt er geen signaal afgegeven dat er te weinig suiker in het bloed zit.

Ze werken hard aan oplossingen om het lichaam een handje te helpen bij de tijdige herkenning van een hypo. Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van de zogenoemde ‘hypo-pleister’. > Lees een uitgebreider verslag op diabetestype1.nl.

Werken aan genezing

Professor dr. Paul de Vos onderzoekt aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen zowel de oorzaken als de mogelijke oplossingen van diabetes type 1. Zijn onderzoek naar genezing focust zich daarbij op de insulineproducerende cellen.

Het is nog een uitdaging cellen terug te plaatsen die langdurig kunnen blijven werken en genoeg insuline kunnen aanmaken, vertelde hij. ‘Met dit type onderzoek kun je hele kleine stapjes maken, ik kan niet beloven dat dit volgend jaar gaat werken. Maar ik ben ervan overtuigd dat het gaat komen’. > Lees een uitgebreider verslag op diabetestype1.nl.

Samen komen we verder

Het plenaire programma werd afgesloten met de boodschap dat samenwerken belangrijk is. Dr. Rens Vandeberg, hoofd Kennis en Innovatie bij het Diabetes Fonds, lichtte kort enkele projecten toe waarbij mede dankzij samenwerking met externe partijen grote stappen zijn gezet:

  • het D-sense project van prof. Bart Roep,
  • het onderzoeksprogramma Innovate2Cure samen met stichting DON,
  • en investering in de kunstalvleesklier samen met Inreda passeerden de revue.

Dedan Schmidt, interim-directeur van DVN, sloot samen met Hanneke Dessing af: samen staan we sterker.

Informele borrel

Tijdens de aansluitende, levendige borrel praatten de bezoekers uitgebreid bij met de onderzoekers, medewerkers van het Diabetes Fonds en DVN, en met elkaar. Het was een passende afsluiting van een gezellige en inspirerende avond!

Tot de volgende keer?

De volgende info-avond over diabetes type 1-onderzoek is op 13 november in Amersfoort.