Drie kinderen en twee onderzoekers staan in een laboratorium te kijken naar een buisje dat één van de onderzoekers boven een bak met stoom houdt.

Het is de droom van iedereen met diabetes type 1: er ooit van genezen. Het Diabetes Fonds wil die droom laten uitkomen. Daarom betalen we belangrijk onderzoek naar genezing, en brengen we de nieuwste inzichten naar buiten. Ook zetten we ons in voor een systeem dat behandeling op maat mogelijk zal maken.

Diabetes type 1 is een vergissing van je eigen afweersysteem. Dat vernielt de cellen die normaal insuline maken, of legt ze stil. 

Dit willen we bereiken

Onderzoekers willen bij mensen met diabetes type 1 de fout in het afweersysteem herstellen. Ze willen ook de kapotte insulineproducerende cellen repareren, of vervangen. Want als dat allemaal lukt, is diabetes te genezen. Maar ook moeten er betere behandelingen op maat komen, want elke persoon met diabetes is uniek. Ook daar zet het Diabetes Fonds zich voor in.

Zo ver zijn we

Er gebeurt veel onderzoek om zoveel mogelijk te leren over het afweersysteem en de insulineproducerende cellen. Daardoor weten we nu aardig wat:

  • Ons afweersysteem ruimt per ongeluk soms de cellen op die insuline maken in de alvleesklier. We weten nu bijna alles over hoe dat precies gebeurt. Er zijn ook al nieuwe medicijnen getest om het afweersysteem bij te sturen. Dat lukt alleen nog niet zo goed als we willen. Want het afweersysteem zit erg ingewikkeld in elkaar.
  • Bij sommige mensen met diabetes type 1 zijn lang niet alle insulineproducerende cellen vernield. Een aantal van deze cellen verbergen zich voor het afweersysteem. Daardoor blijven ze wel leven, maar ze maken geen insuline meer. Uitleg van prof. Bart Roep over slapende cellen
  • Het is gelukt om mensen nieuwe insulineproducerende cellen te geven. Dat heet eilandjestransplantatie, omdat in de alvleesklier die cellen in groepjes bij elkaar zitten: eilandjes van Langerhans. Artsen kunnen eilandjes halen uit donororganen en die via een infuus inbrengen bij iemand met diabetes type 1.

Alleen heeft transplantatie nog grote nadelen. Zo moeten mensen de rest van hun leven zware medicijnen slikken om te voorkomen dat het lichaam de nieuwe cellen opruimt. Ook zijn er veel te weinig donororganen om eilandjes uit te halen.

Wat is de volgende stap?

Om diabetes type 1 te kunnen genezen, moeten er nog verschillende dingen gebeuren:

Onderzoek heeft zin!

Elke behandeling voor diabetes komt voort uit eerder onderzoek. Daarom blijven we werken aan nieuw belangrijk onderzoek. Want we willen nog betere behandelingen, en genezing! Jouw hulp is daarbij onmisbaar. Steun onderzoek, alle beetjes helpen. Of doe zelf mee aan onderzoek als proefpersoon. 

 

Jouw bijdrage heeft zin

Help mee aan een toekomst zonder diabetes.

Help mee aan een toekomst zonder diabetes.